Da li ste znali?

Ljudska jetra je stvorena da preživi 600 godina, a čovek je uništi za samo 60: Evo kako!

Ukoliko se ovo stanje ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbežno će doći do ciroze

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Mnogi naučnici slažu se da ljudska jetra može da preživi najmanje 600 godina bez ikakvih operacija, ali prosečan čovek je održava zdravom jedva 60.

 

Evo kako oštećujemo najveću žlezdu u organizmu!

 

Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.

 

Ako je verovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre poslednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena. Veruje se da između 25-28 odsto svetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih obolelo u mladosti.

 

Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbežno će doći do ciroze, teške hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.


Kako se leči masna jetra?

 

Najvažniji faktor u lečenju masne jetre svakako je ishrana, koja podrazumeva nizak nivo masnoće i ograničen unos namirnica koje potencijalno mogu da naštete jetri. 

 

Sve bolesti počinju od nerava: Postoji samo jedna briga koju treba da brinete u životu!

foto: Shutterstock

Kako hrana oštećuje jetru?


Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u creva. U crevima se razlaže, vari i apsorbuje u krv. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospevaju i do jetre. Višak masnoća životinjskog porekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu. Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.

 

Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.

 

Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holsterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede doo razvoja dijabetesa. Ovo su prvi simptomi akutne i hronične upale pankreasa
 

Kako sprečiti ili rešiti ovaj problem?

 

Iz ishrane bi trebalo izbaciti trans masti i generalno ograničiti unos masnoća. Za detaljni jelovnik, najbolje je da se konsultujete s lekarom.

 

U svakom slučaju, treba jesti što više namirnica koje se smatraju melemom za jetru - artičoke, bundeva, zelena salata, surutka, šargarepa, cvekla, kupus...

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...