Iskrena ispovest

BILJANA OBRADOVIĆ (44): Nisam imala simptome, uvek sam vežbala i zdravo se hranila, a onda su mi otkrili tumor od 11 cm!

Voditeljka apeluje da niko ne propušta redovne godišnje sistematske preglede i tvrdi da je svaka bolest izlečiva ako se otkrije na vreme

Medicina
Autor:
BILJANA OBRADOVIĆ (44): Nisam imala simptome, uvek sam vežbala i zdravo se hranila, a onda su mi otkrili tumor od 11 cm!
Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Poznata voditeljka i novinarka Biljana Obradović gostovala je na televiziji K1 u emisiji „Kec na jedanaest“ i sa gledaocima podelila svoju priču o borbi sa cističnim tumorom pankreasa koji je pukom srećom otkrila na vreme.

Želela je da svojim iskustvom skrene pažnju javnosti o važnosti redovnih, godišnjih sistematskih pregleda jer je svaka bolest koja se otkrije na vreme – izlečiva.

"Sve je veći broj žena u plodnim godinama koje obolevaju od cističnog tumora pankreasa, naročito oko četrdesete godine života. Ja uopšte nisam imala simptome. Osećala sam hronični umor ali smatrala sam da je to zato što radim dva posla. Takođe, lekari su to objašnjavali time što imam hipotireozu. Otišla sam na redovni ginekološki pregled i zamolila lekara da mi pregleda i bubrege jer zbog posla, sa timom „Partizana“, često na hladnom i otvorenom kada su utakmice provodim mnogo vremena. Kazao mi je da imam „nešto ogromno u stomaku“ i ispostavilo se kasnijim pregledima da imam tumor veličine 11 centimetara", kazala je Biljana.

Kako je rekla, oduvek je vodila zdrav život, trenira i zdravo se hrani, te da stil života uopšte ne mora imati veze sa bolešću.

"Svi smo umorni ali to stalno pravdamo poslom, a taj umor može da maskira neka ozbiljna oboljenja. Pankreas je izuzetno važan organ za ceo naš organizam, ali simptoma najčešće nema. Nažalost, kada se pojave, tada je već kasno. Zato apelujem na sve da ne propuštaju sistematske preglede. Najmanje jedanput godišnje pregledajte se od glave do pete. Moj tumor bio je toliki zato što je godinama rastao, a ja to nisam znala", rekla je Biljana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs