SAVETI

INSULINSKA REZISTENCIJA: Kako je prepoznati i lečiti!

Šta je insulinska rezistencija i kao utiče na naše telo?

Medicina
11:52h Autor:
INSULINSKA REZISTENCIJA: Kako je prepoznati i lečiti!
Foto: Shutterstock

Insulinska rezistencija se javlja ako postoji nasledna predispozicija i kada je telo izloženo brojnim negativnim faktorima. U idealnom slučaju, glukoza se isporučuje ćelijama uz pomoć insulina i telo se snabdeva energijom. Ako se razvije insulinska rezistencija, glukoza teško prodire u tkiva i pankreas je primoran da sintetiše više insulina. Takvo opterećenje dovodi do habanja ćelija pankreasa i vremenom se smanjuje proizvodnja insulina. Zbog nedostatka hormona, sadržaj glukoze u krvotoku se povećava, piše Econet.

Kako prepoznati insulinsku rezistenciju ako imate višak kilograma? Ako imate višak kilograma (čitajte - masnoću), onda postoji insulinska rezistencija.

Šta je uzrok tamnih mrlja na laktovima? Zatamnjenje kože na laktovima / u predelu pazuha, kao i pojava papiloma su simptomi insulinske rezistencije. Čak i ako je osoba mršava, odnos masnog tkiva i mišićno-skeletnog tkiva će biti prevelik. Preporučljivo je testirati se na insulin, glukozu i glikirani hemoglobin. Možete da uradite bioimpedansometriju (BIA) - analizu zapremine masti i tečnosti u telu, mišićne i koštane mase i metabolizma.

Neophodno je korigovati ishranu u pravcu izbegavanja ugljenih hidrata.

Da li je metformin potreban za insulinsku rezistenciju? Postoje različite opcije lečenja insulinske rezistencije. Vaš lekar će pravilno da vas usmeri, stoga je neophodno javiti se lekaru. Metformin pomaže u smanjenju nivoa vitamina B12 u telu.

Zašto nemam osećaj sitosti? Problem je visok nivo insulina i leptina.

Zašto dete ima glukozu 6 na prazan stomak? Višak ugljenih hidrata u ishrani. Neophodno je preći na ishranu bez brašna, mleka, slatkiša. U jelovnik uključite više mesa, raznog povrća i začinskog bilja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs