Prevencija

12 NAMIRNICA KOJE ŠTITE PLUĆA I SPREČAVAJU INFEKCIJE: Sad je pravo vreme da ih koristimo!

Zdrava hrana i suplementi mogu da ojačaju imunološki sistem. Ovo je posebno važno tokom pandemije. Svako treba da vodi računa o svom zdravlju.

Medicina
18:14h Autor:
12 NAMIRNICA KOJE ŠTITE PLUĆA I SPREČAVAJU INFEKCIJE: Sad je pravo vreme da ih koristimo!
Foto: Shutterstock

Donosimo vam spisak namrinica i suplemenata koji jačaju imunitet, ali i respiratorne puteve:

1. Vitamin C - neophodan za jak imunitet. Kada se ovaj vitamin uključi u ishranu, biće moguće smanjiti trajanje zaraznih bolesti respiratornog sistema. Prema studijama, uz upotrebu 1-2 g vitamina dnevno, trajanje lečenja zaraznih bolesti kod odraslih se smanjilo za 8%, a kod dece za 14%.

2. Vitamin D - spada u grupu supstanci rastvorljivih u mastima koje poboljšavaju funkcionisanje imunološkog sistema. Mnogi pate od nedostatka ovog elementa u tragovima, ponekad je to uzrok razvoja astme. Redovnom upotrebom ovog dodatka poboljšava se zaštita gornjih disajnih puteva. Za ozbiljne bolesti, poput hepatitisa C i HIV-a, dodavanje vitamina u ishranu ubrzava proces lečenja, preporučena doza u takvim slučajevima je 1000-4000 IU.

3. Vitamini B - neophodni za podršku imunološkom sistemu. Nedostatak ovih elemenata u tragovima dovodi do smanjenja odbrambene reakcije tela.

4. Cink - odlično jača imunološki sistem i smanjuje rizik od upale. Prema statistikama, oko 2 milijarde ljudi pati od nedostatka cinka, posebno starije osobe. Uzimanje dodatka cinka udvostručuje brzinu oporavka od respiratornih bolesti. Optimalna dnevna doza nije veća od 40 mg.

5. Selen - pojačava odbranu organizma i smanjuje rizik od dobijanja gripa.

6. Crna zova- pomaže u lečenju zaraznih bolesti. Ekstrakt zove ima antibakterijska svojstva i jača imunološki sistem.

7. Lekovite pečurke (Hrastova sjajnica, zečarka, šitake i druge) - stimulišu imunološki sistem, pa se uspešno koriste za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, na primer, astme i infekcija pluća. Jedno istraživanje je otkrilo da je uzimanjem 1,68 grama ekstrakta pečurke kordiceps povećana zaštita imunoloških ćelija za 38%.

8. Ekstrakt ehinaceje - štiti organizam od respiratornih bolesti i rinovirusa.

9. Ekstrakt pelargonijuma - olakšava tok respiratornih infekcija, poboljšava bronhitis.

10. Sladić ili gospino bilje- štiti organizam od virusnih infekcija zbog prisustva u masi korisnih komponenti, uključujući glicirizin.

11. Beli luk - jedan od najefikasnijih antivirusnih proizvoda, stimuliše rad NK ćelija i leukocita.

12. Kurkumin - deluje protivupalno, poboljšava odbranu organizma.

Imunske ćelije su uključene u mnoge važne procese u ljudskom telu, štiteći ga od virusa, bakterija i toksina. Redovne vežbe, dobar san i uravnotežena ishrana doprinose jačanju imunološkog sistema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs