SVAKE GODINE OD RAKA OBOLI 4.300 ŽENA U SRBIJI

Stopa smrtnosti od raka dojke može se smanjiti inovativnom terapijom: Ovaj vid lečenja još uvek čeka 2/3 obolelih žena!

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. U Srbiji je primećen blagi porast obolelih žena od karcioma dojke. Ovom trendu rasta broja se može stati na kraj prevencijom ili obezbeđivanjem inovativih terapija.

Medicina
Autor:
Stopa smrtnosti od raka dojke može se smanjiti inovativnom terapijom: Ovaj vid lečenja još uvek čeka 2/3 obolelih žena!
Foto: Shutterstock

Rak dojke se godišnje otkrije kod jedne od osam žena u svetu, dok je taj broj u Srbiji nešto veći - naša zemlja se nalazi među zemljama srednjeg rizika, na 20. mestu, od ukupno 40 zemalja Evrope. Prema podacima instituta “Batut”, godišnje se rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a na žalost preko 1.600 pacijentkinja umre, što Srbiju smešta na drugo mesto po stopi umiranja u Evropi. Naročito je povećana stopa smrtnosti kod žena u uzrastu već od 45. godina.

Rano otkrivanje karcinoma dojke i inovativne terapije mogu da doprinesu smanjenju stope smrtnosti od ove opake bolesti.

Pre 30 godina mogućnosti za izlečenje su bile veoma ograničene, dok se rak smatrao jednom bolešću. Kako se medicina razvijala, tako su lekari dolazili do novih saznanja. Danas znamo da postoje različiti tipovi raka dojke u zavisnosti od vrste receptora koje karcinom “prikazuje”, hormon receptor pozitivni (HR+), HER2 pozitivni (HER2+) i tripl negativni (TN) karcinom dojke.

Među najteže dijagnoze spadaju uznapredovali tipovi raka dojke, odnosno karcinomi sa metastazama.

Svake godine, u Srbiji se 1.500 pacijentkinja leči od metastatskog raka dojke u Srbiji, a ta brojka obuhvata i sve pacijentkinje kod kojih je bolest iniciajlno dijagnostikovane kao metastatske, ali i pacijentkinje koje su već imale dijagnostikovan rak dojke i kojima je nažalost bolest progredirala u toku godine.

Statistika još govori da je u razvijenim zemljama sveta procenat inicijalno metastatskih karcinoma ispod 10%, a u Srbiji je, u zavisnosti od regiona, je između 10-20% - na jugu Srbije je na primer, procenat veći nego na severu. Neki od razloga za ovakvu razliku između procenta obolevanja u Srbiji i u razvijenim zemljama jeste dostupnost inovativnih terapija.

Iako su u našoj zemlji poslednjih godina primećeni značajni pomaci kada je reč o dostupnosti ovih terapija, oko 2/3 žena u Srbiji sa uznapredovalim rakom i dalje čeka svoje pravo na uspešno lečenje i inovativnu terapiju, koja je dostupna u zemljama okruženja, poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Crne Gore.

Lekari su jednoglasni u stavu da i žene u Srbiji zaslužuju jednake šanse da za borbu sa ovom opakom bolešću.

Inovativna terapija za metastatski rak dojke je rezulatat desetogodišnjeg istraživanja i može da smanji rizik od rane smrti za gotovo 30 odsto i značajno produži život.

Svaka žena zaslužuje najkvalitetnije i najsavremenije lečenje, jer ukoliko se svakoj pacijentkinji obezbede jednake šanse i jednake metode lečenja, preko 1.600 života svake godine može biti sačuvano.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs