11 namirnica koje uništavaju mozak: Svi ih svakodnevno jedu i nesvesno uništavaju nervni sistem

Postoji 11 namirnica koje uništavaju mozak ukoliko se jedu u ogromnim količinama.

Lepi & Zdravi
11 namirnica koje uništavaju mozak: Svi ih svakodnevno jedu i nesvesno uništavaju nervni sistem
Foto: Shutterstock

Delatnost celog organizma i složen nervni rad determinisani su funkcionisanjem ljudskog mozga koji se sastoji od više od 100 milijardi nervnih ćelija. Mozak kontroliše funkcionisanje unutrašnjih organa i mišićno-skeletnog sistema, a odgovoran je i za misaone i intelektualne procese.

Kako kažu lekari, bolesti mozga izazivaju probleme sa kretanjem, poremećaje u radu različitih vitalnih organa, a dovode i do mentalnih poremećaja.

Važno je napomenuti da ovaj članak ne daje dijagnoze niti tvrdi da osoba može imati problema sa mozgom. Članak je zasnovan na nalazima istraživanja i pruža informacije samo u informativne svrhe!

Mozak
foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Loša ishrana igra značajnu ulogu među uzrocima bolesti mozga. Doktori kažu da promena vaše ishrane može pomoći u održavanju zdravlja mozga na duži rok i može čak pomoći u sprečavanju stanja poput Alchajmerove bolesti.

Problemi sa mozgom prema lekarima

Prema rečima lekara, problemi sa mozgom dovode do poremećaja u radu nervnih ćelija, uzrokujući degenerativne promene i njihovu smrt. Ovo dovodi do problema sa funkcionisanjem koje bi normalno kontrolisalo određeni deo mozga uključen u patološki proces.

Doktori kažu da do takvih promena može doći usled nedostatka hranljivih materija, minerala i kiseonika, što dovodi do energetskog deficita.

Takođe, mehanička oštećenja poput traume mogu izazvati otok i hematome.

Lekari često ističu da zarazne bolesti mogu dovesti do proliferacije patogena u mozgu ili membranama, ili da bakterije i virusi mogu da oslobađaju neurotoksine koji utiču na mozak.

Urođene malformacije se javljaju u ranoj trudnoći zbog izlaganja neurotoksinima koji ulaze u telo kroz pluća ili probavni sistem. Ove supstance izazivaju toksična oštećenja nervnih ćelija, koja se mogu razviti direktno u mozgu ili se prenositi iz drugih organa.

mozak, zdravlje mozga
foto: Profimedia

Simptomi problema sa mozgom prema lekarima

Glavni simptomi različite težine moždanih tegoba su glavobolja, periodična vrtoglavica, oštećenje pamćenja, sposobnost razmišljanja i brzina reagovanja, stalni zamor i slabost, iznenadni padovi sa gubitkom svesti, grčevi mišića, povišena telesna temperatura, oštećenje vida (dvostruki vid, zamagljen vid), utrnulost pojedinih delova kože lica i usana, bez koordinacije paralisa na licu i usnama uši i glava, problemi sa gutanjem.

Lekari su imenovali faktore koji doprinose razvoju patologije mozga

1. Pušenje sužava krvne sudove i dovodi do razvoja ateroskleroze. 2. Nedovoljna fizička aktivnost ne podstiče stvaranje novih veza između neurona u mozgu. 3. Hipertenzija izaziva zadebljanje i gubitak elastičnosti vaskularnih zidova. 4. Gojaznost. 5. Visok nivo holesterola. 6. Nepravilna ishrana. 7. Nedovoljan unos potrebnih komponenti za rad mozga. 8. Konzumacija alkohola uništava ćelije i izaziva vaskularni spazam. 9. Smanjenje imuniteta dovodi do čestih zaraznih bolesti. 10. Genetska predispozicija. Česte stresne situacije, posebno kod starijih osoba, mogu doprineti nastanku nervnih bolesti. Često takve situacije dovode do razvoja vaskularnih poremećaja i bolesti mozga, čiji je glavni uzrok ateroskleroza.

Hrana koja nije dobra za mozak prema lekarima

Nezdrava hrana koja negativno utiče na mozak i intelektualnu aktivnost, doprinosi razvoju ateroskleroze i slabi imuni sistem.

Pržena hrana

Svaka hrana pripremljena prženjem u tiganju na ulju izaziva poremećaje metabolizma, povećava nivo holesterola i toksično deluje na nervne ćelije. Oni čak mogu da stimulišu razvoj Alchajmerove bolesti, smatraju lekari.

Pržena hrana može negativno uticati na pamćenje, narušiti sposobnost apsorbovanja informacija i uticati na sposobnost učenja.

Ćufte, Prženje, Pržena hrana
foto: Shutterstock

Beli pirinač

Beli pirinač, zbog visokog glikemijskog indeksa, može negativno uticati na mentalno stanje osobe, izazivajući gubitak pamćenja, slabe analitičke sposobnosti, pa čak i depresiju.

Slatka gazirana pića

Ova slatka gazirana pića su bogata šećerom, hemijskim aditivima i mehurićima gasa. Kada ih pijemo, ove komponente brzo ulaze u krvotok i utiču na mozak, što dovodi do problema sa snom i nervnim sistemom. Ovo posebno važi za pića koja sadrže aspartam, zamenu za šećer.

Masno meso

Konzumiranje visokomasne hrane, poput masnog mesa, doprinosi razvoju ateroskleroze, narušava ravnotežu hemijskih procesa u telu i povećava verovatnoću razvoja ne samo kardiovaskularnih bolesti, već i psihičkih problema kao što su pamćenje i razmišljanje.

teleće meso, meso
foto: Shutterstock

Gotovi konditorski proizvodi

Ovi gotovi slatkiši sadrže veštačke arome i aditive koji negativno utiču na organizam i smanjuju aktivnost mozga.

Soja sos

Pored široke upotrebe u kuvanju širom sveta, soja sos je poznat i po velikom sadržaju soli. Višak soli može izazvati visok krvni pritisak, negativno uticati na funkciju bubrega i uzrokovati neravnotežu vode i elektrolita. Pored toga, višak soli može negativno uticati na funkcionisanje mozga, smanjujući njegove mogućnosti.

Šećer

Šećer je oblik dijetetskih ugljenih hidrata i ako telo dobije previše šećera, može izazvati niz negativnih efekata, uključujući rizik od razvoja dijabetesa, dobijanje viška kilograma oko struka i probleme sa kratkoročnim pamćenjem.

Alkohol

Alkoholna pića oštećuju veze između nervnih ćelija u mozgu, narušavaju pamćenje, uzrokuju mentalnu retardaciju i smanjuju efikasnost celog organizma.

Čips i krekeri

Prema lekarima, ako vaša ishrana uključuje čips i krekere, preporučuje se da se daje prednost običnom hlebu.

Proizvodi sa niskim sadržajem masti

Mozgu su potrebne zdrave masti, pa je važno da u ishranu uključite ribu i jaja. Proizvodi sa niskim sadržajem masti imaju malu nutritivnu vrednost jer umesto masti sadrže dodatni šećer i konzervanse.

Brza hrana

Nutricionisti kažu da je bolje pojesti sendvič od zdravog hleba od celog zrna sa pilećim prsima nego brzu hranu.

Slatki deserti

Prema nutricionistima, preporučuje se zamena slatkiša prirodnim medom i uključivanje sušenog voća i orašastih plodova u ishranu.

Šta je dobro za mozak prema lekarima

Crna kafa

Prema medicinskim preporukama, određene namirnice promovišu aktivnost i zdravlje, uključujući zdravlje mozga.

Na primer, crna kafa bez aditiva može povećati koncentraciju i nivo energije. Međutim, važno je zapamtiti ograničenja u konzumiranju kafe koje preporučuju lekari. Potonji preporučuju ne više od tri šolje dnevno.

Okeanska riba i morski plodovi

Okeanska riba i morski plodovi sadrže vredne hranljive materije, uključujući masne kiseline koje su zdrave za mozak.

Bobice

Doktori kažu da su borovnice, jagode i maline tri vrste bobičastog voća koje su veoma bogate antioksidansima koji mogu da se bore protiv bolesti mozga.

Tamna čokolada

Tamna, organska (prirodna) čokolada aktivira funkcije mozga.

Jaja

Jaja su posebno dragocena jer sadrže žumance koje je bogato luteinom, supstancom neophodnom za održavanje normalnog rada mozga.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži aminokiselinu l-teanin, koja ima sposobnost da smanji napetost i smiruje nervni sistem, ublažavajući osećaj povećane anksioznosti.

Orasi

Orasi sadrže obilne količine vitamina i masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upale i stresa koji se javlja u moždanim ćelijama.

Zeleno lisnato povrće

Svako zeleno lisnato povrće, uključujući i kupus, kada se jede sveže, pozitivno utiče na telo u celini, kao i na moždanu aktivnost, pamćenje i sposobnost brzog razmišljanja.

Kako da spojimo mentalno i fizičko zdravlje otkrio je imunolog, prof. dr Borislav Kamenov!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs