Kada supruga nema kod kuće, teže poslove na imanju Ivana obavlja zajedno sa dedom. Obaveza je mnogo – od brige o deci do svakodnevnog rada na farmi. Posla uvek ima, a leti dan traje do ponoći.
Ivana (29), rođena Beograđanka, odlučila je da ostavi gradsku vrevu iza sebe i pronađe sreću u seoskom životu. Sa suprugom Zoranom i troje dece živi na imanju od 50 hektara, gde vodi farmu sa deset muznih krava i preko sto ovaca. Od njihovog mleka pravi sir, kačkavalj i kajmak, gradeći posao koji joj donosi nezavisnost i spokoj.

Od života u gradu do farme na selu
Preseljenje iz Beograda bilo je velika promena. U početku joj je najteže padala nostalgija za porodicom i užurbanom atmosferom prestonice. Međutim, kako su dani prolazili, pronašla je svoj ritam i sada ne bi menjala seoski mir ni za šta.
"Smeta mi gužva, ljudi, buka… Ovde imam svoj mir, svoj ritam, i osećam se opušteno", priznala je Ivana za YouTube kanal Povratak na selo.
Rad od jutra do mraka
Njen dan počinje već u sedam ujutru. Prvo izvodi krave na ispašu, zatim se vraća kući da pripremi doručak za decu. Nakon toga sledi obrada mleka, muža krava, čišćenje štale, hranjenje teladi i ostali poslovi na farmi.
Ako suprug nije kod kuće, teže poslove preuzima zajedno sa dedom. Uvek ima šta da se radi, a leti se radno vreme produžava do kasnih sati. Pored krava i ovaca, na imanju drže i svinje i kokoške. Sve što proizvedu – brzo pronađe kupce.
"Počeli smo u novembru, ali već imamo ljude koji nam se stalno vraćaju. Sveže mlečne proizvode rasprodamo odmah."
Mladi na selu beže od fizičkog rada
Ivana primećuje da se malo mladih odlučuje za ozbiljan rad na selu.
"Dnevnica je oko 5.000 dinara, uz obrok i pauze, ali jednostavno – ljudi neće da rade", kaže ona.
Mnogi dolaze na selo samo zbog vikenda, dok su poljoprivrednici u manjini. Cene zemljišta rastu, a ar zemlje doseže i do hiljadu evra.
Svoj gazda u miru prirode
Iako njeni roditelji i sestre i dalje žive u Beogradu, Ivana kaže da se više ne pronalazi u gradskom ritmu.
"Volim da ih posetim, ali ne duže od jednog dana. Ovde imam svoj mir i organizaciju, sve mi je lakše", iskrena je.
Njeni proizvodi obuhvataju razne vrste sira – mladi i stari, dimljeni i nedimljeni kačkavalj, kajmak, maslac, kiselo mleko, pa čak i mocarelu. U planu joj je širenje posla i povećanje broja stoke.
Mladima koji razmišljaju o seoskom životu poručuje:
"Koliko radiš – toliko imaš. Na selu si svoj gazda. Mnogo je stresnije u gradu, radila sam u marketu i restoranu, ali ne bih se vratila za bilo kakav novac."
Brz recept za domaći kačkavalj
Na kraju, Ivana je podelila i recept za punomasni kačkavalj:
- 8 litara mleka - Kašika soli - Kesica limuntusa
Mleko se zagreje do ključanja, zatim se dodaju so i limuntus. Nakon dva-tri minuta kuvanja, masa se procedi kroz gazu, pritisne i za deset minuta – domaći sir je spreman.