obratite pažnju

Šta boja vaginalnog sekreta govori o vašem zdravlju: Ovo svaka žena mora da zna!

Normalan vaginalni sekret je bezbojan, a određena odstupanja i promene mogu ukazati da je zdravlje vaše vagine narušeno

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Vaginalni sekret je normalna tečnost koju luče žlezde vaginalne sluzokože i grlića materice i ima važnu funkciju u održavanju higijene genitalnih organa svake žene.

 

Sekret je pokazatelj da se vagina sama čisti, te održava pH ravnotežu odnosno balans dobrih i loših bakterija.


Kako sekret koji se sastoji od vode, cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih ćelija, bakterijske flore, elektrolita i drugih hemijskih materija ima važnu namenu, ova pojava ne treba da nas brine.

 

Kako onda izgleda normalan sekret?

 

Obično varira u boji i konzistenciji i vezan je za menstrualni ciklus. Na početku i na kraju svakog ciklusa mogu se javiti gusti i beli sekret koji nije razlog za brigu.

 

Takođe, tu je i period nekoliko suvih dana kada telo proizvodi veoma malo cervikalne sluzi.

 

Čarobni prah za zdravlje žena: Reguliše hormone, ublažava simptome menopauze i povećava plodnost!

foto: Shutterstock


Kad se jedno od jajašca počne pripremu za ovulaciju, nivo estrogena raste, te je moguća pojava cervikalne sluzi koja će biti vidljiva na donjem vešu.

 

Reč je o belom odnosno žućkastom sekretu koji može biti lepljiv. Što se više približavate ovulaciji, nivo estrogena sve više raste, a time i sekret postaje sve prozirniji i rastezljiviji, te konzistencijom podseća na belanca jaja.

 

Razlog je omogućavanje sprematozoidima da lakše putuju kroz vaginu do materice. Nakon ovulacije, ako žena zatrudni, nivo estrogena pada i sekret ponovo postaje sve gušći i belji nakon čega sledi period 'suvih dana'.

 

Ali, svako odstupanje od ovoga, posebno ako je dugotrajno, može ukazivati na narušeno zdravlje vagine, a time u upozorenje da morate posetiti ginekologa.

 

Žuti do zelenkasti sekret

 

Ova boja ukazuje da se vaše telo bori protiv infekcije, a uzrok mogu biti polno prenosive infekcije kao što su gonoreja, hlamidija ili trihomonijaza.

 

Uzrok može biti i bakterijska vaginoza do koje dolazi kada broj 'loših bakterija' premaši broj onih dobrih. Zelenkasti sekret obično prati i neugodan miris i to je dovoljan razlog da se obratite ginekologu.

 

Beli do sivi sekret

 

Ne mora samo neuobičajena boja sekreta da bude znak kako nešto nije dobro. Čak i sekret bele do sive boje može biti znak polnih infekcija.

 

Stoga, čim primetite da vam je sekret ostao obilniji nego inače, pa čak i ako nije znatno promenio boju, ne bi bilo loše posetiti ginekologa.

 

Sekret konzistencije sira

 

Ako vaš sekret podseća na mekani sir, a praćen je svrabom i peckanjem verovatno imate gljivičnu infekciju.

 

 Ovaj problem možete rešiti lekovima. Ipak, ako se ne povuče, moguće je da ukazuje na ozbiljniji problem i tada je najbolje posetiti ginekologa.

 

Krvavi sekret 

 

Ružičasti, crveni ili smeđi sekret koji se javlja u periodu kada nemate menstrualna krvarenja, dovoljan je razlog za posetu ginekologu.

 

Može da ukaže na promene na vratu materice i u jako retkim slučajevima na rak vrata materice. 

 

Dr Erić sa Instituta za onkologiju Srbije: Zašto nastaje rak i kako vera utiče na izlečenje

 

(Stil.Kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...