ZDRAVA HRANA

Lekari sigurni: Ove namirnice smanjuju rizik od raka za čak 80 posto!

Obavezno ih uvrstite u svoju ishranu

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Studijama je dokazano da su ove namirnice najzdravije i da mogu značajno da smanje rizik od nastanka i najtežih bolesti, poput raka.

 

Evo o kojim namirnicama je reč:

 

Ren 


Vasabi i ren mogu da zaustave nastanak tumora. Kada su naučnici sa Univerziteta u Mičigenu primenjivali ekstrakte oba korena na nekoliko tumora, rezultati su pokazali da se rast ćelija raka umanjio za 70 procenata. Vasabi i ren pripadaju porodici povrća, koje sadrže sumporna jedinjenja koja se identifikuju kao ubice raka.

 

Pileća džigerica i bobičasto voće


Svakog časa, vaše telo reprodukuje 6 milijardi ćelija, stvarajući kopije vašeg DNK. Ali ukoliko ne konzumirate dovoljno folata – a B vitamin pomaže izgradnji ovih ćelija – vaše telo može da proizvede iregularne ćelije DNK, koje mogu da budu uzrok karcinoma, kaže nutricionista dr En Jelmokas.

 

"Nezgodno je što se do folata teško dolazi. Najbolji izvor folata se nalazi u pilećoj džigerici, koju nažalost većina ne jede dovoljno. Drugi način da unesete dovoljnu količinu folata jeste da jedete bobičasto voće – ono sadrže i antioksidante, koji pomažu u borbi protiv raka budući da neutrališu slobodne radikale DNK."

Krompir, šargarepa i dinja


Naučnici iz Nacionalnog centra za tumore utvrdili da ljudi sa visokim unosom karotenoida – pigmenata, koji su nalaze u ovim biljkama, smanjuju rizik za nastanak kancera 6 puta, od onih koji karotenoide manje uzimaju.

 

Lubenica


Voda je veliki borac protiv ove opake bolesti. Naravno, najviše vode možete pronaći u lubenici, koja sadrži 92 procenta vode, a preostalih 8 procenata čini likopen, sastojak koji štiti vaše srce, prostatu i kožu.

 

Beli luk i crveno vino


Postoji razlog zašto stanovnici iz zapadne Evrope ređe oboljevaju od raka. Nova istraživanja pokazuju da pojedini sastojci mediteranske ishrane imaju antikancerogena svojstva.

 

Nedavno objavljena studija koja je objavljena u Journal of the National Cancert Institute pokazala je da su muškarci koji su dnevno jeli više od 10 grama belog luka smanjili rizik od nastanka raka prostate za 50 procenata, u odnosu na one koji su jeli manje od 2 grama belog luka.

 

Prema studiji sa Centra za tumore u Univerzitetu u Teksasu, crno grožđe sadrži antioksidante koji su takođe značajni u borbi protiv raka prostate.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...