Stanimo na put opakoj bolesti

Spasite sebi život: Tek svaka stota žena sa rakom dojke javi se lekaru na vreme!

Ukoliko se rano otkrije, ovo najčešće oboljenje kod žena je izlečivo u više od 90 odsto slučajeva. Nažalost, kod 17, 5 odsto žena, kolika je stopa smrtnosti, bilo je prekasno
Medicina 20.03.2014. - 12:13h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

U Srbiji se samo jedan odsto žena sa rakom dojke javi lekaru u početnom stadijumu bolesti, kad je izlečenje moguće u potpunosti, upozorili su stručnjaci povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se obeležava danas, sa ciljem da se pažnja javnosti skrene na značaj prevencije.

 

Svake godine u Srbiji u proseku oboli 4.000 žena, a od toga čak trećina dolazi lekaru u četvrtom stadijumu bolesti, izjavio je v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić, ističući da zbog toga "o raku dojke mora da se govori svakodnevno".

 

Učestalost raka dojke u svetu i u Srbiji neprekidno raste već 30 godina, po stopi od 3,1 odsto godišnje. U našoj zemlji 26 odsto žena obolelih od raka ima dijagnozu karcinoma dojke, sa stopom smrtnosti od 17,5 odsto, objavio je na svom sajtu Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Najčešće maligno oboljenje kod žena je, ako se rano otkrije, izlečivo u više od 90 odsto slučajeva, poručili su stručnjaci Instituta, navodeći da se u više od 70 odsto slučajeva sumnjive promene pronalaze samopregledom, dok su organizovani skrining pregledi jedan od vidova preventive za žene od 50 do 69 godina.

 

Ova vrsta skrininga se sprovodi u 20 opština širom Srbije i nju od 2012. koordinira i prati Kancelarija za skrining raka Instituta, sa osnovnim ciljem da se smanji smrtnost od ove bolesti.

 

Od početka organizovanog skrininga karcinoma dojke, na mamografski pregled je pozvano oko 75.000 žena, a gotovo svaka druga je prihvatila poziv. Nalazi su bili pozitivni u oko 2.200 slučajeva, što je 5,5 odsto ukupno urađenih pregleda u ovom programu. Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik oboljevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu.

 

Među činiocima koji povećavaju rizik oboljevanja

 

su godine starosti (sa godinama starosti raste rizik), rak dojke u porodici, prethodni rak dojke, rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 50. godine), nerađanje, kasni prvi porođaj (posle 30. godine) i dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula i drugih hormonskih preparata.

 

U okviru obeležavanja obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke znamenitosti Beograda, Narodna skupština, Spomenik Knezu Mihailu, Pobednik na Kalemegdanu i Avalski toranj obasjali su grad roze svetlom, saopštio je danas Fond B92.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs