Istraživanje

Skakanje pomaže: Da li ste znali da s godinama gubimo gustinu kostiju

Za povećanje gustine kostiju, pokazaloje istraživanje, potrebno je da žena svakodnevno, u dva navrata, skoči najviše što može 10 puta
Medicina 20.03.2014. - 13:58h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

Tokom četvoromesečnog istraživanja, 60 žena starih od 25 do 50 godina, povećale su gustinu kostiju za 0.5 odsto tako što su svakodnevno u dva navrata skočile najviše što su mogle deset puta, uzimajući kratki predah (30 sekundi) između svakog skoka, objavljeno je listu "American Journal of Health Promotion".

 

Iako se gustina kostiju najbrže povećava za vreme adolescencije, proces usporava tokom godina, a vrhunac se događa oko 25. godine i potom opada, piše Magazin.

 

Pet do sedam godina posle menopauze žene mogu da izgube i više od 20 odsto gustine kostiju a da bi stvar bila gora, što je osoba starija, manja je verovatnoća da će baviti aktivnostima koje utiču na jačanje kostiju.

 

"Naša studija pokazala je značajne prednosti, pri čemu žene moraju svakodnevno da skaču da bi bilo rezultata, pri čemu treba imati na umu da je ženama s godinama sve teže da poprave gustinu kostiju", kaže vođa studije dr Lari Taker.

 

"U studiji nisu učestvovale žene sa osteoporozom, jer se skakanje u tom slučaju ne preporučuje", dodaje Taker.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...