obratite pažnju

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: U Srbiji godišnje 1.600 žena izgubi bitku sa ovom opakom bolešću

Preventivni pregledi spasavaju život. Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme.

Vesti
17:29h Autor:
Foto: Profimedia

U Srbiji se svake godine u proseku kod oko 4.000 žena dijagnostikuje karcinom dojke, a oko 1.600 njih izgubi bitku sa tom bolešću. Po smrtnosti od raka dojke naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Crne Gore.

 

Rano otkriven rak dojke je izlečiv, poručeno je danas sa panela "Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke" koji je organizovan uoči Nacionalnog dana borbe protiv te bolesti, 20. marta.

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko ukazao je na značaj primarne i sekundarne prevencije. Promene stilova života - prestankom pušenja, više fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, može se smanjiti nastanak malignih bolestri za 30 odsto.

 

"Što se tiče sekundarne prevencije, važno je da se javimo lekaru kada nas ništa ne boli", rekao je Vičko i naglasio da kod karcinoma dojke promena se napipa kada je karcinom u telu prisutan već dve, tri godine. To je dovoljno vremena da se preventivnim pregledima bolest otkrije kada je moguće izlečenje.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović upozorila je da se žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke, ali da su po smrtnosti na visokom drugom mestu odmah iza Crne Gore.

 

"Jedan od ključnih problema je što se žene kasno javljaju na preglede i bolest se dijagnostikuje kasno obično kada je bolest već u trećem stadijumu", kaže Jovanović.

 

Ona je podsetila da je u toku četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke. Tokom tri prethodna ciklusa koja su trajala po dve godine, otkriveno je oko 850 karcinoma dojke.

 

Direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju Ivan Marković ukazao je da žene posle 45 godine starosti jednom u dve godine treba da obave preventivne preglede - mamografiju, jer se tako promene mogu uočiti kada su u ranoj fazi, dok se ne napipaju.

 

Progovorila doktorka Anđeline Džoli: Rak dojke zapravo počinje ishranom, evo kako da ga sprečite!

foto: Profimedia

"Kada se bolest otkrije u ranoj fazi dobrom hirurgijom, radioterapijom i lekovima moguće je izlečenje", ukazao je on.

 

Osim hirurgije i lekova, ženama koje se suočavaju se teškom bolešću potrebna je i psihosocijalna podrška u lečenju raka.

 

Direktorka Savetovališta za žene obolele od raka dojke "Jefimija" Slavica Simić kaže da su istraživanja pokazala da žene koje su bile uključene u rad psihoterapijskih grupa čak i u terminalnim fazama bolesti živele su duplo duže od onih koje su kroz bolest prolazile bez podrške.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs