Istraživanje pokazalo

Posledica NATO bombardovanja: Deca rođena od 1999. do 2015. podložnija malignim bolestima!

Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine predstavila je rezultat svoje studije

Vesti 20.03.2019. - 11:53h Autor: Stil / Beta
Foto: Profimedia

"Deca rođena između 1999. i 2015. godine bila su izložena toksičnom faktoru koji je uticao da budu podložni malignim bolestima."

 

To je pokazalo istraživanje Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine koje je predstavljeno danas.

 

Predsednik te komisije Darko Laketić kazao je novinarima u Skupštini Srbije da se istraživanje odnosilo samo na decu, jer su ona manje izložena drugim faktorima rizika poput pušenja.

 

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", a pokazalo je da su najčešći tumori kod dece stare do četiri godine neuroektodermali, kod onih od pet do devet godina tumori krvi, od 10 do 14 godina tumor mozga, a od 15. do 18. godine solidni tumori.

 

"Ovo istraživanje nam nedvosmisleno pokazuje da je više generacija u određenom osetljivom periodu bilo izloženo nekom faktoru koji ih je učinio osetljivijim za oboljevanje od određene maligne bolesti u odnosu na druge generacije u istom uzrastu", rekao je Laketić.

 

On je ocenio da je bombardovanje 1999. godine ostavilo nesagledive posledice po Srbiju, za koju je rekao da je "zemlja žrtva" koja, ne samo iz svojih, već iz civilizacijskih razloga mora da sačuva istinu "za opomenu i nauk sebi i drugima".

 

Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije osnovana je prošle godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs