Odlična vest

Srbija: Roditeljima dece obolele od raka 100% zarade i bolovanje tokom celog lečenja

Tokom lečenja dece obolele od raka, roditelji u Srbiji sada imaju pravo na bolovanje samo četiri meseca, kažu u organizaciji NURDOR i podsećaju da lečenje pojedinih tumora traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze na razne načine
Vesti 02.08.2016. - 21:24h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Roditelji dece obolele od raka imaće pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta i primaće 100 odsto zarade, predviđeno je Izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi do kraja godine trebalo da bude usvojen, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

 

Tokom lečenja dece obolele od raka, roditelji u Srbiji sada imaju pravo na bolovanje samo četiri meseca, kažu u organizaciji NURDOR i podsećaju da lečenje pojedinih tumora traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze na razne načine.

 

Predstavnik NURDOR-a Ljubiša Stanić rekao je ranije da je zakonska mogućnost odlaska na bolovanje četiri meseca nedovoljna i da bi roditelji trebali da budu uz svoju teško bolesnu decu dok se ne završi kompletno lečenje.

 

Predsednica skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović očekuje da će se izmene zakona naći na dnevnom redu parlamenta do kraja godine i veruje da će sve poslaničke grupe po tom pitanju naći zajednički jezik. Ona kaže da takvu inicijativu podržavaju i stručnjaci i građani, ali ističe da dobra ideja Ministarstva zdravlja nije dovoljna i da je potrebno obezbediti budžetska sredstva.

 

Svet u šoku, lekari potvrdili: Izlečila rak u 4. stadijumu jednom namirnicom! (FOTO, VIDEO)

 

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da prema važećem zakonu u slučaju maligne bolesti deteta do 18. godine, drugostepena lekarska komisija može da produži bolovanje majke do četiri meseca u toku kalendarske godine.

 

"Za vreme stacionarnog lečenja deteta majka ima pravo na bolovanje za sve vreme trajanja lečenja bez obzira na dužinu lečenja, kao pratilac deteta na stacionarnom lečenju", navode iz RFZO. Majka ima pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja u visini od 65 odsto od osnovice, bez obzira da li se dete leči u ambulantnim, ili stacionarnim uslovima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...