24 hiljade akutnih respiratornih infekcija

Srbija: Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa

Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina

Vesti
Autor:
Srbija: Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa
Foto: Shutterstock

Gradski zavod za javno zdravlje juče je prijavio epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje "Batut", jer je tokom prošle nedelje u prestonici registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu i 24.348 obolelih od akutnih respiratornih infekcija.

"Prijava gripa samo znači da smo registrovali oboljevanje kod većeg broja ljudi. To ne znači da se radi o težoj bolesti ili nečemu novom, već samo da je veći broj ljudi oboleo od gripa", kaže epidemiolog prim. dr Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju GZZZ.

Najveći broj obolelih sa respiratornim infekcijama je među decom školskog uzrasta - 42,8 odsto."Što se tiče obolenja sličnih gripu registrovano je 1.707 obolela osoba, što je 2,2 puta više u odnosu na prethodnu nedelju.

Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina - 66,9 odsto", pojašnjava naša sagovornica. Na teritoriji Beograda aktivnost virusa gripa je na srednjem nivou. U cirkuliciji su sva tri tipa virusa koji se nalaze u vakcini - A (H1), A (H3) i B. Oni su laboratorijski potvrđeni u Nacionalnoj laboratoriji za grip na Torlaku.

Veoma visoka aktivnost virusa gripa beleži se u Sloveniji, visoka aktivnost virusa gripa u Turskoj, Bugarskoj, Luksemburgu, srednja u Makedoniji, Grčkoj, BIH, Austriji, Italiji i Španiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs