6 smrtnih slučajeva

Raste broj prijavljenih slučajeva gripa: Posete bolnicama, porodilištima i Tiršovoj zabranjene

Ovo je sezonski grip i nema naznaka da je epidemijskog karaktera, naglasila je dr Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje Batut

Vesti 08.02.2019. - 14:12h Autor: Tanjug
Foto: Profimedia

Više od 68.000 prijavljenih slučajeva gripa, ili pacijenata sa sličnim simptomima, kao i prve žrtve ovogodišnjeg virusa bile su razlog da se zabrane posete u bolnicama i porodilištima, a od danas su zabranjene posete i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

 

Ovo je period godine kada je vrhunac aktivnosti gripa i zabeležen u svim regionama Srbije.

 

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut", prof. dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da broj obolelih raste i da je najviši u uzrasnoj grupi od nula do četiri godine.

 

Ona objašnjava da se upravo u tom uzrastu najčešće ide kod lekara, pa se i najčešće prijavljuju slučajevi gripa.

 

Svi instututi i zavodi u Srbiji na dnevnom nivou dobijaju izveštaje o broju obolelih i sve podatke prijavljuju instututu na nacionalnom nivou, u najkraćem mogućem roku.

 

"Podaci koji se prijavljuju, kako o ukupnom broju obolelih sa oboljenjim sličnim gripu, tako i o smrtnim ishodima koji se dovode u vezu sa ovim virusom, zaista odražavaju stvarnu epidemilošku situaciju u našoj zemlji", napominje Kisić Tepavčević.

 

Ističe i da je važno da se ne nagađa o broju smrtnih ishoda i objašnjava da ih "Batut" objavljuje na nedeljnom nivou, tek kada laboratorijske analize potvrde da je reč o virusu gripa.

 

Do sada je potvrđeno šest smrtnih slučajeva, a ove nedelje je prijavljeno još slučajeva, kazala je Kisić Tepavčević i dodala da će novi podaci biti objavljeni u sklopu redovnih izveštaja petkom.

 

Neophodno je, kaže, razlikovati pojam prijave i proglašenja epidemije.

 

"Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i za sada je prijavljeno u dva okruga - Pirotskom i Zlatiborskom, to znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti", objasnila je ona.

 

Proglašenje epidemije je vanredna situacija, koja se uvodi na predlog Instituta za javno zdravlje i proglašava je samo ministar, ali se to dešava u izuzetno retkim situacijama.

 

"Ovo je sezonski grip i nema naznaka da je epidemijskog karaktera", naglasila je Kisić Tepavčević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...