Saveti

Izbacite mobilni telefon iz spavaće sobe: Vreme je za san!

Istraživanja su pokazala da je jako svetlo sa modernih telefona zaslužno za nesanicu kod većine ljudi
Medicina
15:06h Autor:
Izbacite mobilni telefon iz spavaće sobe: Vreme je za san!
Foto: Thinkstock

Kada vam san nikako ne dolazi na oči, a "sitni sati" prolaze, vi najčešće mislite na sutrašnje obaveze, proveravate spisak namirnica koje morate da kupite, razmišljate o tome ko vam je šta rekao u toku dana...

Nesanica vas iscrpljuje do te mere da vas je strah uveče da idete na spavanje. Bojite se da opet nećete moći da zaspete i smišljate šta biste mogli da uradite po tom pitanju.

Većina ljudi spava bolje ako iz sobe izbace mobilne telefone i ostale električne uređaje, savetuje doktor Gaj Medovs, specijalista za nesanicu.

Sam doktor Medovs svoj smartfon ostavlja u kuhinji uveče kada krene na počinak. Neka istraživanja su otkrila da osobe koje drže mobilni telefon u blizini svoje glave, tokom sna, pate od vrtoglavica i bolova u grudima.

Smatra se da pametni telefoni nisu poželjni u spavaćim sobama zbog vrste svetla kojeg emituju sa ekrana.

"Svetlo stimuliše mrežnjaču oka koja nam prenosi informaciju u mozak, zbog toga ne možemo da se odmorimo, da spavamo", smatra doktor Medovs.

Zbog ubrzanog tempa života, izuzetno nam je značajno vreme koje se odmaramo, zbog toga poslušajte savete doktora i izbacite svu elektroniku iz sobe: Vreme je za san!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs