Povećana količina šećera u krvi dovodi do dijabetesa i njegovih komplikacija. Pored toga izaziva poremećare u radu jetre i urogenitalnom sistemu, izaziva metaboličke poremećaje, kožne bolesti, razvoj katarakte i srčane patologije.
Zbog toga je veoma važno prepoznati znakove hiperglikemije i na vreme se obratiti lekaru.
Povećan šećer u krvi može da izazove:
- Oštro variranje težine
- Otećenje vida, pojava malih tačkica ispred očiju, oštećenje noćnog vida;
- Večito hladne ruke i noge;
- Loše zarastanje rana na koži:
- Svrab i oštećenje sluzokože;
- Problem sa crevima: čest zatvor ili proliv;
- Pojačano mokrenje, posebno noću;
- Pojačana žeđ, suvoća usana i td.
Narodni lekovi koji mogu smanjiti šećer u krvi:
Čaj od lovorovog lista
8 listova lovora prelijte sa 300 ml ključale vode. Ostavite da odstoji oko 4 sata. Procedite i uzimajte po pola čaše 3 puta dnevno tokom 3 dana, a zatim napravite pauzu od 2 nedelje.
Napitak sa cimetom
Jednom dnevno, najbolje ujutru, dodajte čajnu kašičicu cimeta u šolju kefira i malo masti. To promešajte pa popijte ujutru. Ova mešavina će poboljšati metabolizam i smanjiti šećer. Ako ne podnosite mlečne proizvode, cimet dodajte čaju ili mlakoj vodi.
Najbolje je da koristite cimet u štapićima, izrendate ga i stavite u napitak.
Heljdina kaša sa kefirom
Heljda sadrži veliku količinu vitamina iz grupe B, folne kiseline, fosfora, gvožđa i drugih elemenata u tragovima koji zasićuju organizam i ne utiču na povećanje glukoze.
Da biste napravili narodni lek od heljde, uzmite nekoliko kašika heljdinog brašna, prelijte ga sa kefirom i ostavite preko noći. Ujutru pojedite svoju kašu umesto doručka.
Napitak od belog pasulja
Uveče sipaje pola čaše hladne vode u koju ćete dodati tri zrna belog pasulja. Ujutru pojedite pasulj lagano i popijte vodu. Sat vremena nemojte ništa da jedete, posle doručkujte.
Jabukovo sirće
U čašu tople vode razblažite kašiku jabukovog sirćeta i pijte nakon jela. Treba da znate da jabukovo sirće nije nimalo naivan lek, te da se morate posavetovati sa lekarom pre uzimanja ovog napitka.