Obratite pažnju

5 simptoma raka jednjaka: Niko nikad ne bi pomislio da je u pitanju nešto ozbiljno!

Čak 70% obolelih ne preživi više od 5 godina nakon lečenja

Medicina
11:25h Autor:
5 simptoma raka jednjaka: Niko nikad ne bi pomislio da je u pitanju nešto ozbiljno!
Foto: Profimedia

Karcinom jednjaka je 2-3 puta češći kod muškaraca nego kod žena. Najčešće oboljevaju stariji od 50 godina. Prognoze su loše, čak 70% obolelih ne preživi više od 5 godina nakon lečenja. Takva loša prognoza je uzrok kasnog otkrivanja karcinoma.

Iako je redak, simptomi ove bolesti se ipak trebaju znati kako bi se na vreme moglo započeti lečenje.

1. Teškoće s gutanjem

Teškoće s gutanje, ili bol, su glavni simptomi raka jednjaka, tog „kanala“ koji povezuje usta sa trbušnom dupljom, kaže onkolog Avni Desai iz Njujorka. Ona navodi kako pacijenti osete bol kad gutaju bilo šta, pa i tečnost, a to je rezultat tumora koji raste i tako deluje kao blokada na jednjaku.

2. Želudačna kiselina postaje nepodnošljiva

Iako se radi o povremenoj normalnoj pojavi, može izazvati upale. Pojava kiseline nakon obilnog obroka je takođe normalna pojava, a osećaj jakog pečenja je posledica vraćanja želudačne kiseline u jednjak.

“Istina je da češće ovaj karcinom pronalazimo na donjem delu jednjaka, uz želudac“, navodi doktorka i dodaje da ako primetite ovu pojavu prečesto i simptomi postaju sve gori, obratite se lekaru, ali i promenite ishranu.

Rudnik minerala, nezamenjiv za tiroidu, sprečava infarkt i rak: Ovaj plod je blago – saznajte od čega vas još sve štiti!

foto: Shutterstock

3. Kašljete nakon obilnog obroka

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) može uzrokovati osetljivost pluća.

"Često nakon obroka želudačna kiselina može iritirati i disajne puteve pa se može javiti kašalj nakon obroka", objašnjava dr Ronan Keli iz bolnice Džon Hopkins i napominje kako većina osoba s GERB-om nema rak jednjaka ali je svakako potrebno pratiti stanje pod lekarskim nadzorom.

4. Gubite kilograme bez razloga

Ako postane teško da gutate određenu hranu, verovatno ćete nju prestati da jedete i to može uzrokovati gubitak kilograma.

"Karcinom može uzrokovati gubitak apetita, ali i ako jedete normalno i imate zdrav apetit, a svejedno gubite kilograme, to bi mogao biti znak da treba da posetitie lekara", navodi dr Desai.

5. Umorniji ste nego inače

Stres, bilo koje zdravstveno stanje od alergija do migrena mogu uticati na pojavu umora, ali ako ste umorniji nego ikad pre, to može biti jedan od simptoma raka jednjaka.

Iako se radi o opasnoj bolesti, valja napomenuti da je karcinom operabilan u prve tri faze bolesti, pa je s lečenjem važno što ranije započeti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs