Novi detalji

Francuski lekari otkrili do sada nepoznate posledice korona virusa: Od tromboze do oštećenja mozga!

Uočene su čak i dramatične promene u stanju hormona

Medicina
15:47h Autor:
Francuski lekari otkrili do sada nepoznate posledice korona virusa: Od tromboze do oštećenja mozga!
Foto: Shutterstock

Ono što je počelo kao bolest nalik gripu s drhtavicom, glavoboljom i povišenom temperaturom, proširilo se tokom protekla tri meseca u čitav "katalog" sindroma koji pogađaju gotovo sve organe od mozga do bubrega.

Novi korona virus može izazvati dramatičnu reakciju imunog sistema, pokrećući neselektivni napad poznat kao citokinska oluja, u kojem stradaju i virusi ali i telo.

Lekari sumnjaju čak i da sekovid-19 skriva iza hospitalizacija nekoliko desetina dece u Njujorku, Londonu i Parizu u proteklih nekoliko sedmica kod kojih je postavljena dijagnoza retkog upalnog poremećaja sličnog toksičnom šok sindromu. Najčešće napada malu decu i radi se o bolnom stanju koje napada zidove arterija i može izazvati zakazivanje organa.

Desetine medicinskih studija proteklih nedelja opisali su druge potencijalno fatalne uticaje među kojima i moždane udare i oštećenja srca. Naučnici sa katedre za urologiju medicinskog fakulteta Nanjing ove nedelje su u časopisu Nature Reviews opisali pacijente kod kojih se razvila retka urinarna komplikacija i akutno otkazivanje bubrega.

Uočili su i "dramatične promene" u muškim hormonima.

"Jedan na deset hiljada još uvek je mnogo. Nakon oporavka od covida-19 mladi muškarci koji žele da imaju decu trebalo bi da odu na konsultacije o plodnosti", zaključili su.

Doktor Vajs lečio je hiljade obolelih od korona virusa: Ljudi ne shvataju da jedna jedina stvar može da ih spasi!

foto: Shutterstock

"Ako se radi o čestoj bolesti tada su i retke komplikacije - česte", kaže konsultant za zarazne bolesti dr Babak Javid iz bolnice pri univerzitetu Kembridž za AFP.

Postoji više od 3,8 miliona potvrđenih slučajeva Covida-19 širom sveta ali stvarna epidemija, koja uključuje neprepoznate i asimptomatske slučajeve, biće u razmerama "desetina, a možda i stotina miliona zaraženih", ističe on.

Lekari na prvim linijama borbe protiv pandemije tražili su od samih početaka "obrasce" razvoja bolesti.

"Od početka rečeno nam je da obratimo pažnju na glavobolje, povišenu temperaturu i lagani kašalj. Potom su dodali curenje iz nosa i grebanje u grlu. Nakon toga probavne probleme uključujući bolove u stomaku i jaki proliv", priseća se Silvija Monoj, porodični lekar iz Pariza.

Lista simptoma postajala je sve duža: lezije na koži,neurološki problemi, snažni bolovi u grudima, gubitak ukusa i mirisa.

Manje od jedan odsto obrađenih pacijenata imalo je neke druge simptome poput napada, osipa ili konjuktivitisa.

Francuzi su 5. maja objavili svoj spisak simptoma. Srčane tegobe, tromboza jetre, plućna embolija i oštećenja mozga kod pacijenata obolelih od kovida-19 povezani su s ugrušcima, prema mnogim novijim istraživanjima.

Drugi su opisali otkazivanje bubrega, pa čak i začepljivanje uređaja za dijalizu.

"Kad neko razvije težak oblik kovida-19 može imati probleme sa stvaranjem ugrušaka i čini se da je to mnogo, mnogo češće nego kod drugih virusnih infekcija", dodaje dr Javid.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs