Mišljenje stručnjaka

Korona virus i kućni klima uređaji: Dr Maja Todorović otkriva da li klima može da nam naruši zdravlje!

Virus kovid 19 ima veliku specifičnu težinu i zbog toga brzo pada na pod

Saveti stručnjaka 02.05.2020. - 14:52h Autor: RTS
Foto: Shutterstock

S obzirom na to da stižu topliji dani, postavlja se pitanje koliko su sredstva za rashlađivanje poput klima uređaja rizična za zdravlje ljudi kada je u pitanju korona virus.


Prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta je objasnila za RTS kako bi klima-uređaji mogli da vrate virus koji je pao na podlogu u vazduh. Ipak, klima-uređaji bi mogli da imaju i pozitivan efekat, ističe profesorka.

Prema njenim rečima, pandemija koronavirusa ne menja ništa kada je reč o čišćenju klima-uređaja kod kuće.


"Ništa se ne menja kada su kućni klimatizeri u pitanju – uređaji koji rade sa sobnim vazduhom. Nema načina da se nečistoće spolja unesu preko klime već samo iz samog prostora. Ako se bilo koje nečistoće, čestičnog ili biološkog tipa unesu u prostor, cirkulisaće i kroz uređaj", navodi dr Todorović.


Koronavirus ima veliku specifičnu težinu, i zato bi prema njenom mišljenju možda mogao da ostane na finom filteru, ako bi ga strujanje vazduha podiglo sa podloge.


Ona naglašava da, iako možemo sami da operemo filtere toplom vodom i sredstvom za pranje sudova, najmanje jednom godišnje treba pozvati servisera.

Kada su u pitanju automobili, filteri na klimi se menjaju najmanje jednom godišnje na tehničkom pregledu. Ti uređaji funkcionišu drugačije, jer spoljni vazduh ulazi u vozilo.


"Pitanje je da li je kontaminiran spoljni vazduh. Ovaj virus se zbog težine jako kratko održava u vazduhu", napominje Todorovićeva.

 

U velikim prostorima poput tržnih centara postoje centralizovane klime koje, prema njenim rečima nisu opasne po zdravlje, ali je problematična povećana brzina strujanje vazduha koju one izazivaju.


"Podizanje prašine i vraćanje virusa koji je možda pao na pod može biti problem kod takvih sistema", objašnjava ona i dodaje da je ipak bolje sa klimom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...