obavezno pročitajte

Štedi struju, ne isušuje vazduh: Ovo je najbolji način grejanja i hlađenja kuće!

Kako su nastali i šporeti, te kotlovi koji koriste različite derivate za grejanje, kako su nastajale peći koje troše električnu energiju, klima uređaju, tako se i očekivalo da će se u nekom trenutku pronaći još po koje rešenje kada je grejanje u zimskim mesecima u pitanju.

Zanimljivosti
12:37h Autor:
Štedi struju, ne isušuje vazduh: Ovo je najbolji način grejanja i hlađenja kuće!
Foto: Ilustracija / Profimedia

Ukoliko još uvek niste čuli za toplotne pumpe, onda ste sigurni zakleti korisnik šporeta koji koriste drva ili možda TA peći koje vam sasvim odgovaraju, da li iz navike ili nekih drugih razloga nije toliko bitno.

Međutim, kako su nastali i šporeti, te kotlovi koji koriste različite derivate za grejanje, kako su nastajale peći koje troše električnu energiju, klima uređaju, tako se i očekivalo da će se u nekom trenutku pronaći još po koje rešenje kada je grejanje u zimskim mesecima u pitanju.

I rešenje je došlo u obliku jednostavnih toplotnih pumpi koje se sve više ugrađuju kako u prostorima namenjenim za stanovanje i život, tako i u onim prostorijama, te kompletnim zgradama koje su namenjene različitim poslovnim namenama.

No, iznenađenje nije nastalo samo tu, jer se odmah dalo do znanja da toplotne pumpe ne funkcionišu isključivo u hladnim mesecima, već i da su namenjene za rad i tokom leta, kada je potrebno rashladiti prostor u kojem se nalazite. Iako deluje nešto komplikovanije, zapravo, toplotn pumpe su daleko jednostavnije od mnogo toga što nam je odavno poznato.

Šta su toplotne pumpe?

Toplotne pumpe su uređaji, odnosno, prilično jednostavne pumpe koje toplotnu energiju iz jedne sredine odvlače u drugu sredinu, a koja će to biti zavisi od same potrebe.

Tokom zimskih dana, toplotne pumpe toplotnu energiju izvlače iz spoljašnje sredine, dovode je u obliku toplog vazduha u unutrašnjost, dok je leti suprotno, topao vazduh koji se stvara u prostorijama odvlači u spoljašnju sredinu, te tako ostaje svež i prijatan vazduh.

U odnosu na to odakle, odnosno, iz koje sredine toplotne pumpe izvlače toplotnu energiju, razlikuju se dve osnovne vrste ovih pumpi, a to su voda – voda i vazduh – vazduh.

Tako toplotne pumpe iz podzemnih voda ili vazduha izvlače toplotnu energiju, sprovode je do razmenjivača energije, dalje kroz kompresore i kondenzatore, a onda i u unutrašnju sredinu koju je potrebno zagrejati.

Pored ove dve osnovne vrste toplotnih pumpi, postoje i njihove kombinacije, a to su voda – vazduh i vazduh – voda.

Jedna velika prednost toplotnih pumpi jeste to što su daleko ekonomičnije od svih ostalih načina grejanja ili hlađenja prostorija.

Toplotne pumpe najpre korite svu energiju iz sredine iz koje izvlače tu toplotnu energiju, te za svoj dalji rad u najvećem broju slučajeva koriste samo do 20 % električne energije, što utiče na veliko smanjenje mesečnih računa za elektirčnu energiju, što su na godišnjem nivou ozbiljne cifre koje se štede.

Naravno, toplotne pumpe osim za grejanje, koriste se i za hlađenje, te tako u potpunosti zamenjuju klima i ostale uređaje koji se koriste za rashlađivanje prostora.

Kako zagrevaju prostor sprovođenjem toplotne energije iz spoljašnje u unutrašnju sredinu, na sličan način ga i hlade, ali obratno, sprovođenjem toplog vazduha iz unutrašnje sredine u spoljašnju, čime za sobom ostavljaju svež i prijatan vazduh. Osim toga, ne postoji sušenje vazduha kao kod drugih uređaja, veoma niskih temperatura, već svaka prostorija ima prijatnu temperaturu koja odgovara većini, te se tako efikasno, a opet ekonomično rešava i ovo pitanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs