NEPRIMETNA I PODMUKLA

Mučna bolest savremenog doba dugo prolazi neprimetno: Kako da prepoznate Hašimotov sindrom!

Na listi je najučestalijih oboljenja u svetu, a smatra se da je udeo emotivnog stresa u njenom nastanku ogroman.

Medicina
Autor:
Mučna bolest savremenog doba dugo prolazi neprimetno: Kako da prepoznate Hašimotov sindrom!
Foto: Shutterstock

Uloga štitaste žlezde u našem organizmu jeste da obezbedi dovoljne količine hormona tiroksina (T4) i trijodtironima (T3), koji utiču na razvoj i metaboličke procese u organizmu. Ovi hormoni ubrzavaju razgradnju glukoze u ćelijama i glikogena u jetri, utiču na snagu i frekvencu srčanog mišića, muskulaturu, psihičku aktivnost, a direktno su odgovorni i za fizički i mentalni razvoj organizma.

Hašimoto tireoiditis je autoimuna bolest pri čemu se dešava da ćelije imunog sistema prepoznaju ćelije sopstvenog tkiva kao „neprijateljske“, napadaju ih i uništavaju. To se dešava i kod Hašimoto sindroma.

Uzroci nastanka Hašimoto sindroma su antitela koja u tiroidnoj žlezdi dovode do imunološko – inflamatorne reakcije, koja za posledicu ima razaranje sopstvenog tkiva i manifestaciju razvoja simptoma bolesti. U pitanju su antitela poznata kao (TPO).

Ovo oboljenje je veoma često, ali neuporedivo češće oboljevaju žene, u odnosu 10:1, a bolest se najčešće javlja između 40 i 50 godine života, mada se sve češće javljaju i slučajevi i ranog tireoiditisa.

Kao glavni okidači Hashimoto sindroma, navode se virusi, infekcije, psiho-fizički stres, zračenje i telesne traume. Ono što je specifično za Hašimoto tireoiditis je da je najčešće udružen sa drugim autoimunim oboljenjima, kao što su reumatoidni artritis, lupus, dijabetes, anemija, Sjogrenov sindrom, celijakija i drugo.

Na samom početku bolesti, zbog oslobađanja hormona štitaste žlezde iz njenih oštećenih ćelija dolazi do pojave simptoma kakvi su ubrzan rad srca, znojenje, masna koža, tremor, preterana uzbuđenost, gubitak telesne težine, koji se jednim imenom zovu simptomi hipertireoidizma. Ovi simptomi traju od nekoliko dana do par nedelja, a onda dolazi do pojave simptoma hipotireoidizma – kada štitasta žlezda usporava svoj rad.

Ispoljavanje simptoma hipotireoidizma je veoma sporo, često neprimetno, počinje blagim uvećanjem štitaste žlezde u predelu vrata, koje se obično otkriva slučajno u rutinskom pregledu. Vrlo retko pacijenti osećaju bilo kakvu nelagodu ili bol vezan za predeo štitaste žlezde.

Kada simptomi hipotireoze nastupe u punom mahu, oboleli osećaju nesrazmerno jak i ošamućujući umor, tromost, usporeno se kreću i govore, zaboravljaju, ne podnose hladnoću, pospanost, bezvoljnost i probleme sa koncentracijom. Česta propratna pojava hipotireoze je povećanje telesne težine, smanjenje apetita, usporenje peristaltike i zatvor. Koža je bleda i suva, oči su upale, a srčana frekvenca usporena. Javlja se i mišićna slabost i bolovi u mišićima, kao i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Ukolkiko primetite deo ili sve nabrojane simptome, neophodno je da se odmah javite endokrinologu, koji će na osnovu pregleda – ultrazvuka i laboratorijskih analiza hormona T3, T4, TSH i antitela u krvi postaviti adekvatnu dijagnozu i odrediti terapiju koja ima za cilj stabilizaciju nivoa hormona štitaste žlezde u krvi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs