Savet

Naučno istraživanje potvrdilo: Ovako se lako i prirodno izbacuju svi toksini i oporavlja jetra!

Problemi nestaju brzo i na prirodan način, a sve što je potrebno jeste da u ishranu ubacite nekoliko ključnih stvari, tvrde naučne studije

Medicina
Autor:
Naučno istraživanje potvrdilo: Ovako se lako i prirodno izbacuju svi toksini i oporavlja jetra!
Foto: Shutterstock

Jetra je dan od organa koji se prirodno regeneriše, ali u isto vreme trpi veoma veliki pritisak, jer služi kao jedna vrsta filtera za toksine koje unosimo u organizam, kao što su lekovi, alkohol, masnoće, teški metali kojih ima u pojedinim namirnicama poput ribe i slično.

S obzirom da ima prirodnu regenerativnu sposobnost, vi možete značajno doprineti njenom bržem i kompletnijem procesu regenerisanja i to na potpuno prirodan način – hranom!

Naravno, to bi podrazumevalo da iz upotrebe izbacite toksine, poput alkohola i neporebnih lekova i druge hemije koju je jetri teško da preradi i zbog toga radi „prekovremeno“.

Jer, ukoliko je jetra organ koji vama pruža „drugu šansu“, najmanje što možete da učinite je da joj u tome pomognete.

Namirnice koje su prirodni čistači jetre:

  • VITAMIN K

Vitamin K indukuje sintezu belančevina u jetri, koje su neophodne za njen pravilan rad. Nedostatak vitamina K dovodi do disfunkcije jetre.. Vitamin K se može naći u zelenom lisnatom povrću, sirovom i sušenom peršunu, svežem bosiljku, listu korijandera, brokoliju, spanaću, svežoj blitvi, mladom luku i vlašcu. Vitamina K ima i drugim namirnicama, ali se pomenute smatraju najbogatijim izvorom ovog vitamina.

  • SELEN

Selen podstiče izbacivanje toksina, a najbolje je ne koristiti veštački (farmaceutski preparat) selen, već ga uzimati iz sveže hrane. Najsnažniji izvori ovog minerala su crni i beli luk, brazilski orah, pšenične klice, jaja, semeneke suncokreta, ćuretina, čia seme, pečurke i morska riba – haringa, tuna i bakalar.

  • ARGININ

Arginin stimuliše rad jetre i pomaže kod eliminacije nagomilanih masnoća u jetri. Takođe otklanja štetne toksine iz našeg metabolizma. Namirnice bogare argininom su ovsene pahuljice od celog zrna, mahunarke – pasulj, grašak, boranija, semenke, rogač i drugo.

  • METIONIN

Metionin je esencijalna aminokiselina i ona sprečava procese koji dovode do degenerativnih promena na jetri i samim tim sprečava ili usporava oboljevanje jetre. Takođe, veoma dobro utiče na eliminaciju toksina, kakvi su teški metali, iz jetre.Namirnice bogate metioninom su integralni pirinač, organski kakao, brazilski orag, ovas, pšenica, alge, seme konoplja i crni luk.

  • ANTIOKSIDANSI

Antioksidansi su veoma značajni jer sprečavaju štetne posledice hemijskih reakcija u tkivima organizma i na taj način i štite. Veoma su važni u prevenciji kancerogenih oboljenja, ali su nezamenjivi i kod regeneracije tkiva jetre. Namirnice bogate antioksidansima su šargarepa, jabuka, kruška, pomorandže, limun, celer, mladi grašak, borovnice, brusnice, kupine, maline, jagode, luk i brokoli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs