Šalju jasne signale kad nešto nije u redu

Kad je srce ugroženo, boli 7. pršljen: Ovako su svi organi povezani s kičmom!

Nervni kanali granaju se od kičme prema drugim organima, zajedno sa impulsima koji se prenose u oba smera. Ako postoji nešto što remeti rad organa, ta informacija će se prirodno preneti kroz nervne kanale i bol će se manifestovati u kičmi

Medicina
Autor:
Kad je srce ugroženo, boli 7. pršljen: Ovako su svi organi povezani s kičmom!
Foto: Profimedia

Klasična medicina fokusira se na lečenje poremećaja individualnih organa, dok se specijalisti alternativne opredeljuju za lečenje čitavog tela. Moderna nauka savetuje da kombinujete oba sistema i da tako rezultat sigurno neće izostati, jer su mnogi bolovi zapravo preneseni i znaju da zbune i pacijente i lekare.

Evo kako da prepoznate u kakvom su vam stanju unutrašnji organi gledajući stanje kičme!

Kičma je potpora čitavom organizmu, i za nju se vezuje koštana srž. Nervni kanali granaju se od kičme prema drugim organima, zajedno sa impulsima koji se prenose u oba smera. Ako postoji nešto što remeti rad organa, ta informacija će se prirodno preneti kroz nervne kanale i bol će se manifestovati u kičmi.

I obrnuto - problemi sa kičmenim stubom utiču na rad čitavih sistema u telu koji su sa njom povezani. Kada u telu započne bolest, morate da otkrijete na koji deo kičme će se odraziti.

Kako biste u tome lakše uspeli, predstavljamo vam vezu svakog organa sa kičmenim pršljenovima!

  • Vratna regija - od 1. do 6. pršljena

Povezuje se sa stanjem sluha, vida, organa govora i moždanom aktivnošću. Napetost u mišićima vratne kičme izaziva sabijanje "korena" pršljenova i može da izazove glavobolje, zamagljen vid i druge simptome. Vežbe koje opuštaju mišiće vratne kičme izlečiće mnoge poremećaje u radu navedenih organa.

Leđa su mesto gde stavljamo sve što ne želimo da gledamo: Evo šta znači bol u donjem delu leđa, ramenima ili kičmi?

foto: Shutterstock
  • 7. pršljen - štitna žlezda

Osim toga, 7. vratni pršljen i od 1. do 3. torakalnog pršljena vezuju se za srčanu aktivnost. Bolovi u predelu korena vrata mogu da ukazuju na patološka stanja srca, aritmije, anginu pektoris...

  • Od 1. do 4. torakalnog pršljena

Pate gornji ekstremiteti, ramena, mlečne žlezde, bronhije.

  • Od 4. do 8. torakalong pršljena

Odgovorni za funkcije sistema za varenje. Vodite računa - bol u predelu srca lako biva zamenjen bolom usled akutnog gastritisa, i obrnuto. Zato je veoma važno da se ne lečite sami i da se obratite lekaru.

  • Od 9. do 12. torakalnog pršljena

Vezuje se za međurebarne mišiće i urinarni sistem, odnosno simptome u istim poput osećaja nelagodnosti i bola. Ova stanja je najčešće veoma teško ispitati i dijagnostikovati.

  • Gornji deo donjih leđa povezuje se sa debelim crevom, a čest bol u lumbalnom delu obično je znak zapaljenja ili disbioze creva, kao i obrnuto. Redovne vežbe za kičmu pomoći će vam sa ovim stanjima, naročito sa grčevima.
  • U donjem delu lumbalne regije impulsi dolaze iz reporoduktivnog sistema. Na primer, bol u repnoj kosti može ukazivati na osteohondrozu i druge poremećaje koštanomišićnog sistema, ali i na ginekološke ili muške probleme.

Od straha stradaju bubrezi, od tvrdoglavosti kičma: Evo kako emocije uništavaju naše telo!

foto: Shutterstock

Istočnjačke metode lečenja

Već vekovima kineska medicina koristi takozvanu unutrašnju vezu između kičme i unutrašnjih organa kako bi lečili najrazličitije bolesti. Prema njihovom učenju, određene tačke u blizini kičme, odnosno izloženost istim akupunkturi, masaži i drugim tehnikama, može da pomogne da se aktiviraju i izleče štetu na organima koji su za njih vezani.

Takođe, kineski lekari tvrde da se svaki stres koji telo primi širi kroz celo telo. Oni su shvatili i učestalost i jačinu uticaja određene emocije na određeni organ, kao i stepen štete koji može da donese:

  • Treći torakalni pršljen povezuje se s respiratornim infekcijama. Osećanja poput tuge mogu da se nagomilaju na ovom mestu i izazovu probleme s plućima, bronhijama...
  • Četvrti i peti torakalni pršljen kineska medicina povezuje sa srčanom aktivnošću, a agresija i bes najsnažnije utiču na rad najvažnijeg mišića.
  • Deveti deseti torakalni pršljen vezan je za jetru i žučnu kesu, a ovi organi najbrže se uništavaju besom i zlobom.
  • 11. torakalni pršljen u direktnoj je vezi sa slezinom. Opsesivne misli imaju moć da unište ovaj organ, izazivajući novu navalu negativnij emocija.
  • Drugi lumbalni pršljen odnosi se na aktivnost bubrega. Najviše ih uništava strah.

Na istoku ove probleme najčešće rešavaju masažom, koja finalno može da popravi kompletno zdavlje kičme, unutrašnjih organa i nervnog sistema.

Ipak, naglašavaju da se masažom ne mogu izlečiti svi akutni ili hronični procesi, pa savetuju da posetite lekara ukoliko bol u kičmi nikako ne prestaje, a ne postoji logičan uzrok poput povrede ili istegnuća mišića u tom predelu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs