Šalju jasne signale kad nešto nije u redu

Kad je srce ugroženo, boli 7. pršljen: Ovako su svi organi povezani s kičmom!

Nervni kanali granaju se od kičme prema drugim organima, zajedno sa impulsima koji se prenose u oba smera. Ako postoji nešto što remeti rad organa, ta informacija će se prirodno preneti kroz nervne kanale i bol će se manifestovati u kičmi

Medicina 28.02.2020. - 12:27h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Klasična medicina fokusira se na lečenje poremećaja individualnih organa, dok se specijalisti alternativne opredeljuju za lečenje čitavog tela. Moderna nauka savetuje da kombinujete oba sistema i da tako rezultat sigurno neće izostati, jer su mnogi bolovi zapravo preneseni i znaju da zbune i pacijente i lekare.

 

Evo kako da prepoznate u kakvom su vam stanju unutrašnji organi gledajući stanje kičme!

Kičma je potpora čitavom organizmu, i za nju se vezuje koštana srž. Nervni kanali granaju se od kičme prema drugim organima, zajedno sa impulsima koji se prenose u oba smera. Ako postoji nešto što remeti rad organa, ta informacija će se prirodno preneti kroz nervne kanale i bol će se manifestovati u kičmi. 

 

I obrnuto - problemi sa kičmenim stubom utiču na rad čitavih sistema u telu koji su sa njom povezani. Kada u telu započne bolest, morate da otkrijete na koji deo kičme će se odraziti. 


Kako biste u tome lakše uspeli, predstavljamo vam vezu svakog organa sa kičmenim pršljenovima!

 

 • Vratna regija - od 1. do 6. pršljena

 

Povezuje se sa stanjem sluha, vida, organa govora i moždanom aktivnošću. Napetost u mišićima vratne kičme izaziva sabijanje "korena" pršljenova i može da izazove glavobolje, zamagljen vid i druge simptome. Vežbe koje opuštaju mišiće vratne kičme izlečiće mnoge poremećaje u radu navedenih organa.

 

Leđa su mesto gde stavljamo sve što ne želimo da gledamo: Evo šta znači bol u donjem delu leđa, ramenima ili kičmi?

foto: Shutterstock
 • 7. pršljen - štitna žlezda

 

Osim toga, 7. vratni pršljen i od 1. do 3. torakalnog pršljena vezuju se za srčanu aktivnost. Bolovi u predelu korena vrata mogu da ukazuju na patološka stanja srca, aritmije, anginu pektoris...  

 • Od 1. do 4. torakalnog pršljena

 

Pate gornji ekstremiteti, ramena, mlečne žlezde, bronhije. 

 

 • Od 4. do 8. torakalong pršljena

 

Odgovorni za funkcije sistema za varenje. Vodite računa - bol u predelu srca lako biva zamenjen bolom usled akutnog gastritisa, i obrnuto. Zato je veoma važno da se ne lečite sami i da se obratite lekaru.

 

 • Od 9. do 12. torakalnog pršljena

 

Vezuje se za međurebarne mišiće i urinarni sistem, odnosno simptome u istim poput osećaja nelagodnosti i bola. Ova stanja je najčešće veoma teško ispitati i dijagnostikovati.

 

 • Gornji deo donjih leđa povezuje se sa debelim crevom, a čest bol u lumbalnom delu obično je znak zapaljenja ili disbioze creva, kao i obrnuto. Redovne vežbe za kičmu pomoći će vam sa ovim stanjima, naročito sa grčevima.

 

 • U donjem delu lumbalne regije impulsi dolaze iz reporoduktivnog sistema. Na primer, bol u repnoj kosti može ukazivati na osteohondrozu i druge poremećaje koštanomišićnog sistema, ali i na ginekološke ili muške probleme.

 

Od straha stradaju bubrezi, od tvrdoglavosti kičma: Evo kako emocije uništavaju naše telo!

 

foto: Shutterstock

Istočnjačke metode lečenja

 

Već vekovima kineska medicina koristi takozvanu unutrašnju vezu između kičme i unutrašnjih organa kako bi lečili najrazličitije bolesti. Prema njihovom učenju, određene tačke u blizini kičme, odnosno izloženost istim akupunkturi, masaži i drugim tehnikama, može da pomogne da se aktiviraju i izleče štetu na organima koji su za njih vezani.

 

Takođe, kineski lekari tvrde da se svaki stres koji telo primi širi kroz celo telo. Oni su shvatili i učestalost i jačinu uticaja određene emocije na određeni organ, kao i stepen štete koji može da donese:

 

 • Treći torakalni pršljen povezuje se s respiratornim infekcijama. Osećanja poput tuge mogu da se nagomilaju na ovom mestu i izazovu probleme s plućima, bronhijama...

 

 • Četvrti i peti torakalni pršljen kineska medicina povezuje sa srčanom aktivnošću, a agresija i bes najsnažnije utiču na rad najvažnijeg mišića.

 

 • Deveti deseti torakalni pršljen vezan je za jetru i žučnu kesu, a ovi organi najbrže se uništavaju besom i zlobom.

 

 • 11. torakalni pršljen u direktnoj je vezi sa slezinom. Opsesivne misli imaju moć da unište ovaj organ, izazivajući novu navalu negativnij emocija. 

 

 • Drugi lumbalni pršljen odnosi se na aktivnost bubrega. Najviše ih uništava strah.

 

Na istoku ove probleme najčešće rešavaju masažom, koja finalno može da popravi kompletno zdavlje kičme, unutrašnjih organa i nervnog sistema.

 

Ipak, naglašavaju da se masažom ne mogu izlečiti svi akutni ili hronični procesi, pa savetuju da posetite lekara ukoliko bol u kičmi nikako ne prestaje, a ne postoji logičan uzrok poput povrede ili istegnuća mišića u tom predelu.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...