žene, oprez

6 menstrualnih problema koje nikako ne smete ignorisati: U ovim situacija morate se javiti ginekologu!

Otkrivamo vam kada i oko čega treba da se zabrinete kada je vaša menstruacija u pitanju

Medicina
Autor:
6 menstrualnih problema koje nikako ne smete ignorisati: U ovim situacija morate se javiti ginekologu!
Foto: Shutterstock

Menstruacija je normalna fiziološka pojava u životu svake žene, ali postoje simptomi koje nikako ne smete ignorisati.

Jasno je da izostanak menstruacije zahteva odlazak lekaru, ali postoje i drugi problemi ciklusa zbog kojih bi trebalo posetiti ginekologa, piše Glamour.

Krvarenje traje više od sedam dana, a uložak propušta već posle sat vremena

Stručni medicinski termin za preterano obilne ili dugotrajne menstruacije je menoragija.

"Žene koje su navikle na obilne menstruacije često ne rimećuju da je reč o problemu s količinom. Kad je upitam kakva joj je menstruacija, kaže da je prosečna, te da mora zameniti tampon svakih sat vremena", pojašnjava ginekolog Lauren Strečer.

Signal koji ukazuje na menoragiju jesu ugrušci veličine novčića. Iako je tehnički dobar znak to što vaše telo stvara ugruške kako bi sprečilo preveliko odliv krvi, znak je i da krvarite više nego što bi trebalo. Čak i ako ugrušci nisu toliko veliki, ako krv procuri kroz uložak ili tampon za manje od sat vremena, to je znak da je krvarenje previše jako.

Takođe, problem je i ako krvarite više od sedam dana. Tako dugotrajan ili velik gubitak krvi može da uzrokuje anemiju. Kada crvena krvna zrnca ne prenose kiseonika u sva tkiva, osećaćete se umorno.

Osim toga, enoragija će poremetiti i vaše dnevne aktivnosti koje ne možete obavljati zbog tolikog krvarenja.

Obilna menstruacija može da ukaže i na druge zdravstvene tegobe poput fibroida, polipa i drugih izraslina u materici. Takođe, uzrok obilnog krvarenja mogu biti i policistični jajnici. Stoga, kod svih ovih tegova morate posetiti lekara.

Žene, korisno je znati: Evo šta se dešava kada vam je menstruacija crne boje!

foto: Shutterstock

Bolne menstruacije

Ukoliko imate jake bolove zbog kojih ne možete da ustanete iz kreveta, svakako treba da se javite lekaru. Oni će vam obično propisati antiupalne nesteroidne lekove, s obzirom na to da oni blokiraju hemikalije slične hormonima, prostaglandine, koji uzrokuju grčeve materice.

Ako uz te lekove bolovi nestanu - rešili ste problem. Međutim, mnogi će i nakon nekoliko sati ostati zgrčeni u krevetu. Tada je reč o tzv. dismenoreji koja može biti primarna ili sekundarna.

Primarna se odnosi na bolove vezane uz hormonski status tokom menstruacije, a sekundarna dismenoreja obuhvata probleme reproduktivnog zdravlja. Iza te dijagnoze obično stoje fibroidi, endometrioza, adenomioza i druga slična stanja.

Zašto menstruacija traje duže nego što bi trebalo: 5 signala za uzbunu!

foto: Shutterstock

Dolazi kad je ne očekujete

Nepravilni ciklus može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema kao što su stres, putovanja, ali i nešto ozbiljnije dijagnoze. Uzrok mogu biti problemi sa štitnjačom poput hipotireoze, kad žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Ali, u tom slučaju simptomi mogu biti i obilniji ciklus, umor, konstipacija, suva koža i naglo gojenje.

Terapija se obično sastoji od lekova koji imitiraju hormone štitnjače. S druge strane, hipertireoza je stanje u kojem štitna žlezda proizvodi previše hormona, te se javljaju oskudnije menstruacije, iznenadni gubitak težine, povećani apetit, ubrzani rad srca.

foto: Shutterstock

Uz to, nepravilan ciklus može da ukaže na probleme s jajnicima i preranim gubitkom funkcije jajnika. U tom slučaju lekari propisuju hormonsku terapiju čiji su simptomi sličnim menopauzalnim tegobama.

Izostala menstruacija

Nekad se dešava da ciklus izostane usled stresa, ali ako se takvo stanje ponavlja, treba se javiti lekaru. Izostanak najmanje tri ciklusa kvalifikuje se kao amenoreja, a uzroci mogu da variraju od trudnoće do policističnih jajnika.

Pretjerano vežbanje takođe može biti uzrok izostanka ciklzsa, kao i dojenje. Menstruacija nakon poroda kod nekih žena ne dolazi sve dok doje.

Kapljično krvarenje

Kapljično krvarenje koje se javlja između menstruacija može biti normalno, naročito kad ste započeli koristiti drugi tip kontracepcije ili ste trudni.

Ali ako se ništa nije promenilo u životu, a vama se pojavljuje ovaj problem, obavezan je za hitan odlazak kod lekara. Uzrok može biti polip na materici, ali i upala uzrokovana klamidijom, gonorejom ili drugim uzročnicima. Takođe, može biti jedan od simptoma raka cerviksa.

Nagle promene raspoloženja

Ako pre menstruacije patite od naglih i učestalih promena raspoloženja, to može biti deo predmenstrualnog sindroma poznatijeg kao PMS. Ali ako osećate iritaciju, ljutnju i više vas ne raduju stvari kojima se obično radujete, možda patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD). Simptomi su snažniji oko nedelju dana pre menstruacije, a već s početkom ciklusa polako popuštaju.

Period velikih promena: Ovako se menstruacija menja kad žena napuni 40 godina!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs