budite informisane

Žene, korisno je znati: Evo šta se dešava kada vam je menstruacija crne boje!

Crna krv  umesto crvene prilikom menstruacije može da zabrine žene

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Menstruacija uglavnom nije neko iznenađenje, osim ako se ne pojavi koji dan ranije, dok na primer nosiš svetle pantalone.

 

Ovde ne mislimo da tamniji iscedak na početku ili kraju ciklusa, već na uobičajnu krv, koja je samo crna.

 

Dok je možda malo neprijatno videti bilo šta drugo osim crvene boje na tamponu ili ulošcima, češće je nego što bi pomislila. Ipak, nema mesta zabrinutosti.

 

Crna menstrualna krv je samo "krv koja je starija, koja je počela da se malo zgrušava", kaže Rejčel Pergaljo Urutia, asistent profesora opšteg akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Severne Karoline.

 

Evo šta menstruacija govori o vašem zdravlju: Ako primetite ove simptome, javite se lekaru obavezno!

foto: Shutterstock

Kada tkivo materice počne da se ljušti jednom mesečno, krv ne izađe odmah i što duže ostane u materici, to bude tamnije - kaže Rejčel.

 

Dok veoma obilno krvarenje može biti znak nečeg ozbiljnijeg kao što je neka infekcija, Rejčel kaže da bi to bilo praćeno i drugim simptomima, kao što su ozbiljni grčevi, bol tokom seksa ili poteškoće pri začeću, a ne samo crna ili tamna krv.

 

Što se same boje krvi tiče, ne možete je promeniti, čak ni drugačijom ishranom ili lekovima. Lekovi mogu da vam posluže samo pri smanjenju obilnosti krvarenja kao i bolova.

 

Naravno, to ne znači da ne treba da obraćate pažnju na znake koje vam daje vaše telo. Ukoliko ste ipak zabrinuti zbog crne boje, slobodno posetite ginekologa, pa ćete biti mirnije glave.

 

Menstruacija otkriva kakav vas porođaj čeka: Evo kako!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...