Sačuvajte zdravlje

Zašto nam je toliko teško da prestanemo da pušimo

Nikotin stvara osećaj zadovoljstva, pa se pušačima želja za njim pojačava
Medicina
22:30h Autor:
Zašto nam je toliko teško da prestanemo da pušimo
Foto: Shutterstok

Nikotin ulazi u krvotok kroz usta ili nos i širi se po celom organizmu trujući ga i zagađujući. Utiče na srce i krvne sudove, hormone, metabolizam i mozak. Tokom trudnoće, nikotin slobodno prolazi placentu i otkriven je u amnionskoj tečnosti i krvi pupčane vrpce kod novorođenčadi.

Razni faktori utiču na to koliko brzo se organizam oslobađa od nikotina i njegovih nuspojava. Aktivnim pušačima će, na primer, u organizmu ostati još nekoliko dana nakon prestanka pušenja.

Kako nikotin stvara zavisnost

Nikotin stvara osećaj zadovoljstva, pa se pušačima želja za njim pojačava. Budući da se nervni sistem navikava na nikotin, korisnici duvana povećavaju dozu duvana kojeg koriste. To povećava količinu nikotina u njihovom krvotoku, pa im sve više duvana treba da bi postigli željeno dejstvo. Tokom određenog perioda, ljudi koji koriste duvan dosegnu određeni nivo nikotina i onda moraju da nastave sa pušenjem kako bi održali nivo nikotina u meri koja je za njih zadovoljavajuća.

Pasivnim pušenjem, odnosno kada nepušači udišu dim pušača oko sebe, takođe se u organizam unosi visok procenat nikotina. Pasivni pušači unose 3,6 miligrama, a aktivni 4,5 miligrama nikotina od jedne ili dve popušene cigarete.

Problemi kod odvikavanja

"Skidanje" s nikotina je i psihičko i fizičko. Fizički, telo reaguje na uskraćivanje nikotina. Mentalno i emocionalno, čovek je suočen sa odustajanjem od navike, a to traži velike dugoročne promene u ponašanju. Kako biste se uspešno odvikli od nikotina treba da vodite računa i o psihičkim i o fizičkim aspektima "odvikavanja". A to je veliki problem.

Oni koji su redovno koristili duvan nekoliko nedelja ili duže i onda naglo prestali ili drastično smanjili unos imaće simptome odvikavanja. Simptomi počinju obično nakon nekoliko sati i dođu do vrhunca nakon 2 do 3 dana kada nikotin i njegovi nusproizvodi napuste telo. Simptomi odvikavanja mogu da traju nekoliko dana ili nedelja. Ali svakim danom postajaće slabiji, i to je utešno.

Simptomi koji se pojavljuju u početku odvikavanja:

- Vrtoglavica (može da traje samo dan ili dva nakon prestanka pušenja), depresija, frustracija, nestrpljivost, ljutnja, razdražljivost

- Problemi sa spavanjem, od nesanice do nemirnog sna, pa čak i noćnih mora

- Javljaju se problemi s koncentracijom, nemir, glavobolje, umor, povećani apetit i sporiji otkucaji srca

Koliko god teško bilo, upustite se u "avanturu" i pokušajte da se rešite cigareta, jer će vaše zdravlje imati višestruke koristi. A kako je to pošlo za rukom poznatima, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs