Novi pristup

Lek za rak: Princip voza na šinama?

Istraživači su dizajnirali nanovlakna koja su tanja od ljudske dlake, zahvaljujući kojima bi moglo da se upravlja kuda bi se kretale ćelije raka. Na taj način, tumor bi mogao da dođe do leka
Medicina
01:12h
Lek za rak: Princip voza na šinama?
Foto: Thinkstock

Tim sa Tehnološkog univerziteta u Džordžiji dizajnirao je nanovlakna tanja od ljudske dlake na kojima kancer može da se kreće. Ispitivanja na životinjama pokazala su da tumor mozga može da se smanji obmanjivanjem ćelija raka kako bi se kretale niz ovo vlakno.

Ovaj tim je radio na teško izlečivom tumoru mozga - gliomastomi, koji ima tendenciju da se raširi unutar mozga. Ćelije raka putuju niz nerve i krvne sudove napadajući mozak. Tehnologija nanovlakana imitira kanale koje kancerogene ćelije koriste za kretanje.

"Ćelije raka pričvršćuju se za ove kanale i "voze" se njima poput šinama do drugih delova mozga", objašnjava jedan od istraživača, profesor Ravi Belamkonda, i dodaje:

"Obezbeđujući im privlačno alternativno vlakno, možemo efikasno da pomerimo tumor ka delu kojeg mi odaberemo."

Smrtonosni tumori mozga

Više vrsta kancera je bilo u mogućnosti da se kreću po ovim "šinama". Ispitivanja na životinjama su pokazala da tumor može da bude izvučen iz mozga i ubačen u toksični gel. Veličina tumora je bila 93 odsto manja kod životinja kojima su ugrađene ove "šine", nego kod pacova kojima tumor nije tretiran.

Profesor Belamkonda je izjavio za Bi-Bi-Si:

"To je način na koji tumor može da dođe do leka, a ne lek do tumora. Možete da pomerite tumor putem koji ste odredili i onda da ga uništite, to ne stvara dodatni tumor, a prvobitni tumor se ustvari smanjuje."

Sugerisao je i da kontrolisanje rasta tumora može da dovede do toga da rak bude nešto sa čime će ljudi moći da žive, poput dijabetesa, ako ne i da se izleče.

Druga ideja je da se olakša operacija raka. Uobičajeno se tumor i okolno tkivo uklanjaju, ali to je veliki izazov u mozgu gde uklanjanje bilo kakvog nepotrebnog tkiva može da ima kobne posledice. Profesor Belamkonda je naveo da bi doktori mogli da pomere tumor u deo na kojem bi moglo lakše da se operiše.

U svakom slučaju, istraživanje je još uvek u ranoj fazi i biće potrebno mnogo ispitivanja na životinjama pre nego što se pređe na ljude.

"Ovaj fascinantan pristup mogao bi da vodi do novih načina zaustavljanja razvoja tumora koji ugrožava zdravo tkivo, što je posebno važno za ljude sa tumorom mozga", izjavila je doktorka Ema Smit iz Britanskog udruženja za ispitivanje kancera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs