Saznajte

Bol u grudima i rak dojke: Ima li razloga za brigu?

Procenjuje se da oko 70 odsto žena pati od ovog poremećaja koji može da utiče na emotivno stanje žene
Medicina
19:20h Autor:
Bol u grudima i rak dojke: Ima li razloga za brigu?
Foto: Thinkstock

Bol u dojkama česta je pojava kod žena. Medicinski termin za ovu pojavu je mastodynia ili mastalgija. Bol se može pojaviti u različitima fazama života žene. Procenjuje se da oko 70 odsto žena pati od ovog poremećaja koji može da utiče na emotivno stanje žene. Bol se može javiti u samo jednoj dojci, obe ili samo u pojedinom delu dojke.

Prema izveštaju "Breast Cancer Foundation“ bol u grudima podrazumeva bilo kakvu bol, osetljivost ili neugodnost u području grudi ili okolnom tkivu, a može da se pojavi iz više razloga. U većini slučajeva nije povezana sa rakom dojke.

Ivana Peters o strašnoj bolesti: Doživela sam infarkt jer sam se sama lečila!

Bol u grudima najčešće zahvata gornji i spoljni deo oko grudi. Bol se pojavljuje par dana pre menstrualnog ciklusa, i popušta pred kraj ciklusa. Kod nekih žena bol se pojavljuje puno pre ciklusa.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Grudi postaju osetljivije na dodir, žene bol opisuju kao tešku i neprijatnu, grudi mogu biti natečene, grudi mogu na dodir da budu prepune kvržica. Uobičajeno je da bole obe dojke, bol se može proširiti na područje ispod pazuha, bol se pojačava kako se približava menstruacija, a nekad može trajati i do par nedelja pre menstruacije. Ova vrsta boli najčešće zahvata mlade žene.

Bolovi u grudima: Šta ih izaziva i kada treba da se obratite lekaru!

Razlozi pojave mastalgije mogu biti mnogobrojni, a najčešće se povezuju sa hormonalnim promenama, fibrocističnim promenama u dojkama, pojavom cisti, upalom rebara i sl.

Medicinska terapija mastalgije najčešće uključuje hormonsku terapiju, ali se često raspravlja o njihovom pravom efektu i o raznim nuspojavama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs