Visoki holesterol može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčane bolesti i moždani udara. U telu postoje dve vrste holesterola, HDL koji se smatra dobrim i LDL koji se smatra lošim.
HDL holesterol je neophodan telu kako bi se rešio viška holesterola premeštajući ga iz tkiva u jetru koja ga prepađuje. Međutim, ona može da preradi samo određenu količinu, pa je zato neophodno držati nivo pod kontrolom.
Lekari preporučuju promene u načini života, ali pored zdravog načina života postoji namirnica koja značajno može da poboljša stanje, tvrdi doktor Kris Stil, koji godinama istražuje ovu oblast. Istraživanje je dokazalo da crveni pirinač moćan saveznik u rešavanju ovog problema.
Crveni pirinač je vrsta fermentisanog pirinča koji je jako popularan u indonežanskoj kuhinji, ali je dostupan i kod nas u mnogim prodavnicama zdrave hrane.
On se već godinama unazad koristi kao lek kod visokog holesterola. Jedno istraživanje u kome je učestvovalo 25 ljudi je pokazalo da crveni pirinač snižava LDL holesterol za 21% u periodu od dva meseca. Još jedno istraživanje koje je trajalo osam nedelja, a u kojem je učestvovalo 79 ljudi imalo je slične rezultate.
Učesnici su uzimali 600 mg crvenog pirinča dva puta dnevno.
(stil.kurir.rs)