Zašto je dobro da ujutu čim ustanemo popijemo čašu mlake vode: Iznenadićete se kakvih 5 promena možete da uočite na telu

Svi znamo da je zdravo popiti čašu vode čim se probudimo, a evo i zašto!

Medicina
20:57h Autor:
Zašto je dobro da ujutu čim ustanemo popijemo čašu mlake vode: Iznenadićete se kakvih 5 promena možete da uočite na telu
Foto: Shutterstock

Unos dovoljne količine vode je od presudnog značaja za dobro funkcionisanje čitavog organizam. Međutim, malo ko zna da količina tečnosti koju pijemo utiče i na izgleda naše kose i kože. A ukoliko nemate naviku da popijete času vode odmah nakon buđenja, posle sledećih činjenica smo sigurni da će to biti prva stvar koji ćete uraditi kada ustanete iz kreveta.

Šta se dešava u telu ako ujutru odmah popijemo čašu vode?

1. Izbacujete iz tela štetne materije

Tokom noći naše telo se regeneriše i razgrađuje unete toksine. Kada ujutru popijemo času vode, mi našem organizmu pomažemo da izbaci sve štetne materije. A unos vode pospešuje proizvodnju krvih zrnaca i mišićnih ćelija.

2. Pokreće i ubrzava metabolizam

Unos vode na prazan želudac povećava potrošnju energije do 24 odsto u narednih 60 minuta. A ubrazn metabolizam znači i bolji rad probavnog sisema. Uzuzetno je važno da se dovoljno hidrirate, jer ćete tako mnogo lakše izgubiti i višak kilograma. Ukoliko se borite sa prekomernom težinom, ujutru popijte času mlake vode.

3. Jaka i zdrava kosa, blistava koža

Premalo tečnosti može imati veliki uticaj na rast kose. Voda čini četvrtinu težine vaše kose i vlaži je iznutra. Nedovoljno tečnosti prouzrokuje tanku i lomljivu kosu. Unošenje dovoljno tečnosti tokom dana važno je za zdravlje kose, ali pijenje vode ujutru ima još blagotvorniji uticaj na kosu.

Dehidracija dovodi do širenja pora i stvaranja privremenih bora na telu. Konzumiranje vode, s druge strane, podstiče cirkulaciju krvi, što pobljšava izgled kože.

4. Sprečavanje pojave urinarnih infekcija i kamena u bubregu

Ispijanje vode čim ustanete takođe je važno kako biste izbegli kamen u bubregu i infekcije mokraćnih kanala. Dovoljna količina tečnosti razrgrađuje želudačnu kiselinu i ispira toksine iz tela – oboje mogu biti uzroci kamena u bubregu i infekcija mokraćnih kanala.

5. Jača imuni sistem

Unoseći vodu na prazan želudac pomažemo da se održi ravnoteža limfnog sistema. Tim postupkom postajemo manje osetljivi da bolesti i patogene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs