o ovim promenama vam niko ne priča

Kako se vagina menja posle porođaja: 7 činjenica koje sigurno niste znale!

U nastavku pročitajte odgovore na sva pitanja koja muče sve buduće mame

Medicina
18:57h Autor:
Kako se vagina menja posle porođaja: 7 činjenica koje sigurno niste znale!
Foto: Shutterstock

Promene na telu tokom trudnoće su i više nego vidljive i svaka žena se zapita šta će se dogoditi sa vaginom nakon porođaja.

Vagina će nakon porođaja biti opuštenija, mekša i otvorenija. Možda ćete osećati i videti da je otečena i modra i to je normalno.

Mi vam donosimo nekoliko najvažnijih činjenica upravo o vagini posle porođaja, a koje vam niko nije ranije rekao.

Moguća suvoća vagine

Bez obzira kako ste se osećala nakon porođaja, pad hormona izaziva suvoću i osetljivost vagine što utiče na nedostatak želje sa seksom i moguću nelagodu prilikom odnosa.

Treba da znate da će vam biti potrebno nekoliko nedelja da se vratite u normalno stanje.

Slabljenje mišića karlice

Tokom trudnoće i nakon porođaja dolazi do slabljenja mišića karlice koji su veoma važi za statiku i funkciju polnih organa i mokraćne bešike.

Koliko će mišići da oslabe zavisi od nekoliko faktora uključujući veličinu vaše bebe, dužinu porođaja, pa čak i vaše gene.

Vežbanje tokom trudnoće i nakon porođaja odlična je prevencija. S obzirom na to da mišiće dna zdelice ne upotrebljavamo dok se bavimo sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću. Kegelove vežbe najbolji su poznati način održavanja njihove elastičnosti i funkcije.

Kako stari vagina: Ove tri stvari očekuju gotovo svaku ženu!

foto: Shutterstock

Vaginalno pucanje

Vaginalno pucanje je spontano (što znači da lekar nije napravio rez) razdiranje međice (područja između vagine i anusa) koje se pojavljuje kada beba izlazi kroz vaginalni kanal.

To spontano pucanje najčešće se događa kod prvorotkinja, ako je beba veća, ako je porođaj induciran ili ako se radi o porodu vakuumom. Postoje četiri stupnja vaginalnog pucanja, svi mogu biti bolni, ali neki od njih zahtevaju šavove i mogu uticati na vaš mišićni prsten.

Bol tokom mokrenja

Ako osećate da teško mokrite nakon porođaja zbog šavova, gledajte da prskate to područje s toplom vodom kako biste olakšale bol. Zatim lagano tapkajte gazom kako biste osušile to područje. Takođe, pijte dovoljno vode jer će urin biti blaži i manje će boleti.

Inkontinencija

Reč je o tabu temi kojoj je ženama neugodno da pričaju nakon porođaja.

Porođaj prirodnim putem povećava mogućnost razvijanja stresne urinarne inkontinencije, a češća je kod žena koje su rodile više puta. Do stresne inkontinencije najčešće dolazi kod kijanja, kašlja, smeha i dizanja tereta, a najčešće nestaje nekoliko nedelja nakon porođaja.

Druga vrsta je urgentna urinarna inkontinencija koja uključuje jaku i iznenadnu potrebu za mokrenjem. I ona se više razvija kod vaginalnog porođaja, a u većini slučajeva je moguće lečiti bez lekova ili operacije, kroz Kegelove vežbe koje jačaju mišiće karlice.

Kako se menja vagina tokom godina: Najveće promene dolaze nakon 40-e!

foto: Profimedia

Potencijalni rizik od prolapsa

Trudnoća i vaginalni porođaj najčešći su uzroci spuštanja karličnih organa, naročito ako je reč o komplikovanoj ili višeplodnoj trudnoći, novorođenčetu veće porođajne težine ili dugom trajanju porošaja.

Takođe, majke koje ubrzo nakon što rode bebu počnu s fizičkim radom, puno hodaju, saginju se i umaraju - imaju veće šanse za neugodnim simptomima spuštene materice ili drugih karličnih organa.

Prolaps se može poboljšati vremenom i u zavisnosti od toga koliko je ozbiljan, možda čak i ne zahteva ozbiljnije lečenje. Blaži slučajevi prolapsa mogu se lečiti neinvazivnim metodama.

Za ženu je najjednostavnije da redovno praktikuje popularne Kegelove vežbe koje značajno mogu da uspore spuštanje urogenitalnih organa, ukoliko se izvode pravilno i redovno.

Takođe, ugrađivanje vaginalnog prstena u vaginu podiže mokraćnu bešiku, mokraćnu cev i fiksira matericu, ali nažalost - žene osetljive na proizvode od lateksa ne smu da ga koriste, a ni upale uzrokovane prstenom nisu retke.

Seksualni odnosi će biti drugačiji

Ako ste spremne za seksualni odnos, imajte na umu da će neke stvari verovatno biti malo drugačije.

  • Bol -U većini slučajeva, bol u prvih nekoliko seksualnih odnosa nakon porođaja u potpunosti je normalna i prolazi.
  • Osetljivost i vaginalna suvoća- vaš prirodni lubrikant najverovatnije neće biti kao pre. Stoga zajedno s partnerom posegnite za veštačkim i budite kreativni.
  • Dojenje može imati negativan uticaj na seksualni život: Dojenje pomaže da se povežete s bebom i da joj pružite osnovne hranjive materije. Ali, može dovesti i do vaginalne suvoće zbog niže razine estrogena. Ako ne dojite, vlažnost vagine trebalo bi da se vrati u normalu za nekoliko nedelja.

Vagina nakon porođaja: Ova mama otkriva sve, iskreno i bez ulepšavanja! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs