tabu

Tabu tema o kojoj je ženama neprijatno pričati: Zašto se javlja inkotinencija posle porođaja i kako je sprečiti?

U nastavku pročitajte zbog čega se mnoge žene nakon porođaja osećaju usamljeno i izolovano

Trudnoća
19:03h Autor:
Foto: Shutterstock

Dolazak deteta je najsrećniji dan u životu svake žene, ali za neke majke je porođaj toliko emotivan i fizički traumatičan da ostavlja dugotrajne posledice.

Mnogim ženama je neprijatno da razgovaraju o inkontinenciji s partnerom i prijateljima, a počinju da izbegavaju i vežbanje i seks.

Prema jednom istraživanju otkriveno je da je trećini žena (33 odsto) kod kojih se pojavila urinarna inkontinecija nakon porođaja, neugodno razgovarati o tome s partnerom, a gotovo polovini (46 odsto), nije prijatno da o tome pričaju s prijateljima.

Češća kod žena koje rode prirodnim putem

Starenje, gojaznost i porođaj povećavaju rizik od urinarne inkotinencije. Finski istraživači otkrili su da žene koje rode vaginalnim putem imaju veći rizik od žena koje su rodile carskim rezom. Pretpostavlja se da je i urezivanje međice moguć razlog inkontinencije.

Vaginalni porođaj povećava mogućnost razvijanja stresne urinarne inkontinencije, a češća je kod žena koje su rodile više puta.

Do stresne inkontinencije najčešće dolazi kod kijanja, kašljanja, smeha i dizanja tereta i žena nema nagon za mokrenjem.

Druga vrsta je urgentna urinarna inkontinencija koja koja uključuje jaku i iznenadnu potrebu za mokrenjem. Takođe, češća je kod žena koje su rodile prirodnim putem.

Kako se vagina menja posle porođaja: 7 činjenica koje sigurno niste znale!

foto: Shutterstock

Većinu slučajeva urinarne inkontinencije moguće je lečiti bez lekova ili operacije, i to laganim vežbama koje jačaju mišiće karlice.

Kegelove vežbe sprečavaju urinarnu inkontinenciju

Dno karlice sastoji se od nekoliko slojeva mišića. Tokom života, za vreme trudnoće i nakon porođaja dolazi do slabljenja mišića, što može da dovede do problema kao što je inkontinencija.

Kod žena koje su više puta rodile, mišićni tonus popušta, te se time remeti funkcija mokrenja, stvaraju se češće upale mokraćnih puteva pa čak i organa (pre svega materice).

Neki od ovih poremećaja mogu da se spreče izvođenjem Kegelovih vežbi.

"Kegelove vežbe uglavnom deluju na celokupnu tzv. dijafragmu karlice. Za normalan seksualni život neophodan je potpuni integritet karličnih organa i mišića. Bilo kakvo remećenje svakako pogoršava seksualni život. Olakšavanje porođaja je svakako značajna prednost ovakvih vežbi jer se mišićima povećava elasticitet, njihova snaga i voljna relaksacija, što sve zajedno može biti povoljno'', objašnjava ginekolog Erden Radončić.

Kako izvoditi Kegelove vežbe?

  • Jako stisnete dno karlice, kao da želite da zaustavite mokrenje. Zadržite kontrakciju četiri do pet sekundi i potom polako opustite mišiće. Ponovite to 10 do 15 puta, nekoliko puta dnevno. To možete da radite bilo kada i na bilo kom mestu.
  • Lezite na leđa s razmaknutim nogama i opustite gornji deo tela. Uvucite donji stomak, a donji deo karlice priljubite uz pod. Koncentrišite se na mišiće oko bešike i vagine. Stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se. Zadržite se u tom položaju dve-tri sekunde, a onda se opustite.
  • Zauzmite udoban položaj i zamislite da se vozite liftom. Kako zamišljeni lift ide nagore, tako postepeno sve jače stežite mišiće karlice, a kad „krene dole“, opuštajte ih. Vežbanje mišića donjeg dela karlice uvek završite stezanjem, tako da se vratite u prvobitni položaj.

Naučnici tvrde: Trudnice koje piju ovoliko kafe dnevno mogu da izazovu prevremeni porođaj!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...