lekovita svojstva

Zelena bomba zdravlja: Sok od celera rešava ovih 9 zdravstvenih problema nikad brže!

Sok stabljike celera spada među najzdravije tečnosti koje možemo uneti u organizam

Medicina
Autor:
Zelena bomba zdravlja: Sok od celera rešava ovih 9 zdravstvenih problema nikad brže!
Foto: Shutterstock

Celer je biljka koja se smatra pravim izvorom zdravlja, te konzumiranjem pomažemo sebi u lečenju mnogih tegoba.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, željeza, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina.

U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih sokova od voća i povrća, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna šargarepa srednje veličine.

Sprečava probleme s vidom

Vrvi od vitamina A koji ima ključnu ulogu za očuvanje vida. Osim toga, štiti površinu očiju od bakterija i virusa. Vitamin A pomaže i u sprečavanju razvoja problema s vidom povezanih s godinama.

Reguliše probavu

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva, te vas kao prirodni laksativ oslobađa problema sa zatvorom. Opušta i živce iscrpljene farmaceutskim laksativima.

Diuretik

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu telu da se oslobodi od viška tečnosti.

Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin, koji dokazano slabi ćelije raka i čini ih osetljivijim na lečenje. Stoga jasno je što se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.

Bogovski napitak koji rešava zdravstvene tegobe: Ovako se pravilno priprema sok od celera! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Neutraliiše kiselu hranu

Celer je bogat gvožđem, magnezijumom i natrijumom koji soku daju s snažna alkalizirajuća svojstva. Dakle, može da neutrališe kiselu hranu i na taj način pomaže održavanje zdrave pH ravnoteže u telu.

Konzumiranje previše kisele hrane može da uzrokuje brojnezdravstvene probleme poput propadanja kostiju, bubrežnih kamenaca, problema s jetrom i srcem.

Snižava krvni pritisak i daje energiju

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje celerovog soka tokom jedne nedelje može značajno da pomogne u smanjenju krvnog pritiska.

Spojevi pod imenom ftalidi opuštaju mišiće oko krvnih sudova, šireći ih i omogućavajući lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih sudova.

Spada u sastojke koje ljudsko telo dobija isključivo hranom, a igra važnu ulogu u pretvaranju ugljenohidrata u energiju i razgradnji belančevina.

Samo jedna šoljica soka od celera sadrži 145 mikrograma folne kiseline, što je preko 36 odsto preporučenog unosa za muškarce, i oko 29 odsto potrebne doze trudnica i dojilja.

Reguliše ravnotežu tečnosti

Celer je pun kalijuma, a koji ima značajnu ulogu u mnogim procesima u našem telu. Naučnici veruju da je kalijum treći najvažniji mineral za dobro funkcionisanje organizma.

Čudesno korenasto povrće: Cvekla, rotkva, šargarepa i celer leče ovih 12 zdravstvenih problema!

foto: Shutterstock

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 ozbiljan je zdravstveni problem savremenog sveta, a procene su da će do 2030. godine više od 400 miliona ljudi širom sveta patiti od ove bolesti.

Stoga, navalite na celer jer on je jedan od prirodnih načina da se smanjite rizik od dijabetesa tipa 2. Sadrži puno vitamina K, a istraživanje je dokazalo da upravo ovaj vitamin poboljšava našu osetljivost na insulin.

Eliminiše kamenac i odličan je kao prevencija

Celerov sok čisti toksine iz tela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Ovo se dešava u našem organizmu kada unosimo celer tokom 7 dana! Rezultati su impresivni baš kao i ovo povrće!

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs