Slatka terapija

Muče vas bolne menstruacije: Evo kako čokolada može da ublaži tegobe!

Ovo muči veliki broj žena, a nekada su bolovi gotovo nesnosni. Ova 3 načina će se uspešno uhvatiti u koštac sa ovim problemom

Medicina
Autor:
Muče vas bolne menstruacije: Evo kako čokolada može da ublaži tegobe!
Foto: Shutterstock

Bolna menstruacija je vrlo česta pojava kod žena, a pravi problemi nastaju kada ona postane izražena i toliko jaka da remeti uobičajene dnevne aktivnosti i obveze. Savremena istraživanja pokazuju kako čak 50 do 90 posto žena opisuju svoje menstruacije kao bolne.

Uzroci bolne menstruacije su, objasnio je specijalista ginekologije, sledeći:

"Uzrok menstrualnog bola leži u preteranoj produkciji hemijskih spojeva prostaglandina u sluznici materice. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića materice, koji se pojavljuju sa visokom frekvencijom i povišenim bazalnim tonusom, a za rezultat ima visoki pritisak unutar materice. Kada navedeni pritisak nadjača arterijski pritisak u krvnim žilama maternice, dolazi do poremećaja cirkulacije i nakupljanja produkata anaerobnog metabolizma koji izazivaju bol."

5 najopasnijih mitova o hipertenziji: Doslovno mogu da vas ubiju!

U zavisnosti od stepena bola, ova 3 načina su veoma efikasna u borbi sa menstrualnim tegobama:

Tople obloge

Sipajte toplu vodu u flašu i prislonite je na stomak. Ovo bi trebal da opusti mišiće i smanji bolove. Ovaj način je odličan kod umerenih bolova.

Ishrana

Nedelju dana pre ciklusa trebalo bi telo da pripremite za to što sledi. S obzirom da tokom menstruacije nivo magnezijuma dosta opadne, pre nego što ciklus započne jedite više hrane bogate upravo magnezijumom, vitaminom D i kalcijumom. Poznato je da je magnezijum odlična hrana za mišiće, pa će ih opustiti i umanjiti menstrualni bol.

Kažite zbogom lošem holesterolu: Poboljšajte svoje zdravlje na prirodan način!

Čokolada

Ovaj metod terapije će se dopasti gotovo svim ženama. Osim što je jedna od najboljih ''hrana za utehu'', čokolada sadrži magnezijum, koji ublažava grčeve, ali i podiže nivo energije. Osim toga, sadrži i "hormon sreće" endorfin, koji može poboljšati raspoloženje. Pored svega navedenog, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje.

Uklonite papilom starim narodnim lekom: Koža će vam opet biti čista i glatka! (RECEPT)

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs