Zova je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala i potoka.
Žbun ove biljke obično raste u visinu do 10 metara, a boja se kreće od bele do žućkaste.
Cveta u maju i junu, a kada procveta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne. Beru se sveži u kasno proleće kad su u punom cvartu, brzo se suše i sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.
Crna zova ima više procenata antioksidanasa u odnosu na malinu, kupinu ili brusnicu. Zrele bobice su prepune vitamina C i E, karotena, a najbogatije su vitaminom B1.
Lečenje biljem prema Vasi Pelagiću: Evo koji se čajevi piju u februaru, a koji u martu!
Njen cvet i bobice sadrže veliki broj jedinjenja koja blagotvorno deluju na ljudski organizam, te olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatiji među pigmentima su antocijanini koji jačaju imunitet i oštećene ćelije organizma.
Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med! (RECPET)
Lekovita svojstva
Crna zova ima moć da smanjuje stvaranje sluzi, te korisna i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Odlična je u borbi sa prehladom i gripom, leči sinuse i upale, ublažava alergije, rešava probleme sa zatvorom, smanjuje holesterol i eliminiše procenat masti iz organizma.
Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta, te sredstvo za grgutanje kod bolno natečenoa zubnog mesa i upale grla.
Istorija upotrebe bilja
Cvetovi zove se prže na maslacu ili ulju uvaljani u testo za palačinke. Nemci iz cvatova prave osvežavajuće penušavo piće, a postoje i likeri i vino od cveta zove.
Lekovite moći zove: Ovako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti! (RECEPT)
Od njih se u Slavoniji pravi pekmez, u Engleskoj pite i sos, dok Nemci pripremaju kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela.
U zemljama bivšega Sovetskog Saveza su se pripremali sirće i liker, kao i začin od zove, dok se u Švajcarskoj zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.
Čaj od cvetova zove
- Punu kašičicu cvetova zove prelije se s dva decilitra vrele vode
- Ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji
- Popijte topao napitak,odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte.
Sa dve vruće šoljice čaja od zove možete izlečiti prehladu i grip na samom početku. Pijte nezaslađen vruć čaj tri puta dnevno po dve šoljice.
Vino od zove
Sastojci:
- 20 velikih cvetova zove
- 1.400 grama meda
- litar kvalitetnog visnkog sirćeta
- 3 kriške limuna
Priprema:
- Sve sastojke stavite u 15 litara vode i ostavite da stoje na suncu par dana.
- Nakon četvrtog dana treba da ih provetrite.
- Tada procedite, a tečenost ne sme da dođe u dodir s metalom, puni se u sterilizovane flaše.
Flaše se slažu uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana (6nedelja) spremno je za konzumiranje.