Zova je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala i potoka.

Žbun ove biljke obično raste u visinu do 10 metara, a boja se kreće od bele do žućkaste.

Cveta u maju i junu, a kada procveta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne. Beru se sveži u kasno proleće kad su u punom cvartu, brzo se suše i sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

Crna zova ima više procenata antioksidanasa u odnosu na malinu, kupinu ili brusnicu. Zrele bobice su prepune vitamina C i E, karotena, a najbogatije su vitaminom B1.

Lečenje biljem prema Vasi Pelagiću: Evo koji se čajevi piju u februaru, a koji u martu!

shutterstock-345309935.jpg
Foto: Shutterstock

Njen cvet i bobice sadrže veliki broj jedinjenja koja blagotvorno deluju na ljudski organizam, te olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatiji među pigmentima su antocijanini koji jačaju imunitet i oštećene ćelije organizma.

Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med! (RECPET)

shutterstock-137691194.jpg
Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva

Crna zova ima moć da smanjuje stvaranje sluzi, te korisna i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Odlična je u borbi sa prehladom i gripom, leči sinuse i upale, ublažava alergije, rešava probleme sa zatvorom, smanjuje holesterol i eliminiše procenat masti iz organizma.

Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta, te sredstvo za grgutanje kod bolno natečenoa zubnog mesa i upale grla.

Istorija upotrebe bilja

Cvetovi zove se prže na maslacu ili ulju uvaljani u testo za palačinke. Nemci iz cvatova prave osvežavajuće penušavo piće, a postoje i likeri i vino od cveta zove.

Lekovite moći zove: Ovako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti! (RECEPT)

shutterstock-281154965.jpg
Foto: Shutterstock

Od njih se u Slavoniji pravi pekmez, u Engleskoj pite i sos, dok Nemci pripremaju kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela.

U zemljama bivšega Sovetskog Saveza su se pripremali sirće i liker, kao i začin od zove, dok se u Švajcarskoj zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.

Čaj od cvetova zove

  • Punu kašičicu cvetova zove prelije se s dva decilitra vrele vode
  • Ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji
  • Popijte topao napitak,odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte.

Sa dve vruće šoljice čaja od zove možete izlečiti prehladu i grip na samom početku. Pijte nezaslađen vruć čaj tri puta dnevno po dve šoljice.

Vino od zove

Sastojci:

  • 20 velikih cvetova zove
  • 1.400 grama meda
  • litar kvalitetnog visnkog sirćeta
  • 3 kriške limuna

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u 15 litara vode i ostavite da stoje na suncu par dana.
  • Nakon četvrtog dana treba da ih provetrite.
  • Tada procedite, a tečenost ne sme da dođe u dodir s metalom, puni se u sterilizovane flaše.

Flaše se slažu uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana (6nedelja) spremno je za konzumiranje.

(Stil.Kurir)

Osim što očarava svojim mirisom, crna zova ima velike prednosti za zdravlje