pokazala studija

Opasna kombinacija: Stresan posao i loš san povećavaju rizik od prerane smrti!

Naučnici tvrde da je stres na poslu u kombinaciji sa nekvalitetnim snom povezan sa većim rizikom od kardiovaskularne smrti kod zaposlednih sa visokim pritiskom

Medicina
19:13h Autor:
Foto: Profimedia

Poznato je da je stres na radnom mestu loše utiče na san i uopšte na organizam.

 

Izloženost stresu, kao i nekvalitetan san su sami po sebi faktori rizika za mnoga oboljenja,  a za osobe koje boluju od hipertenzije je još opasnija.

 

Kod pacijenata sa visokim pritiskom koji imaju problema sa snom i pod stresom su na poslu, rizik od kardiovaskularne smrti trostruko je veći, pokazala je nova studija objavljena u stručnome časopisu European Journal of Cardiology, a prenosi portal TreeHugger.


"Ako ste na poslu izloženi stresu, spavanje bi moglo da vam pomogne da se od toga oporavite. Nažalost, loš san i stres na radnom mestu često idu ruku pod ruku, a kada su u kombinaciji s hipertenzijom učinak je još toksičniji", rekao je jedan od autora studije Karl-Heinz Ladwig iz nemačkog Centra za istraživanje okoline i zdravlje i Medicinskog fakulteta Tehničkog Univerziteta u Minhenu.

 

Psihoterapeut Zoran Ilić: Stres nije bolest, ali može da je izazove i pogorša - ovo je jedini lek!

foto: Shutterstock

Reč je o prvoj studiji koja je istražila na koji način stres na radnom mestu i loš san doprinose preranoj smrti od kardiovaskularnih bolesti kod zaposlenih sa visokim pritiskom.


Istraživanje je obuhvatilo 1.959 zaposlenih u dobi od 25 do 65 godina, pri čemu su imali hipertenziju, ali se kod njih nisu razvile kardiovaskularne bolesti ni dijabetes.

 

U upoređenju s onima koji nisu obavljali stresan posao i dobro su spavali, kod osoba s oba rizična faktora evidentirana je triput veća mogućnost od srčane smrti.

 

Kod osoba opterećenih stresom na poslu zabiežen je 1,6 puta veći rizik od prerane smrti, dok je kod ljudi s poremećajem spavanja bio je 1,8 puta veći.

 

"Ako imate visoke zahteve, ali i veliku kontrolu, što znači da možete donositi odluke, to može biti čak i pozitivno za zdravlje. Ali, loše je ako ste zarobljeni u stresnoj situaciji koju ne možete promeniti", rekao je Ladvig i dodao:


Održavanje kontinuiteta spavanja najčešći je problem kod ljudi koji imaju stresan posao, te se bude u 4 sata ujutro kako bi išli u kupatilo i vraćaju se u krevet razmišljajući o tome kako da završe neke zadatke na poslu."

 

Doktor Solaković: Ubija nas stres kod kuće, više nego stres na poslu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...