nauka dokazala

Ako ovako vežbate, samo gubite vreme: Trik za savršenu liniju je mnogo jednostavniji i brži!

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali da gubite vreme ako vežbate duže od trinaest minuta

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ako ovako vežbate, samo gubite vreme: Trik za savršenu liniju je mnogo jednostavniji i brži!
Foto: Profimedia

Većina ljudi, koji nisu profesionalni bodi bilderi i akcioni glumci, nemaju na raspolaganju neograničeno vreme izdvojeno za vežabanje, i zbog umora izazvanog poslom ni entuzijazma za dugotrajne i iscrpljujuće treninge. Na sreću, najnovija studija dokazala je da za savršenu figuru nije potrebno izdvojiti sate u teretani, već samo trinaest minuta.

Za istraživanje, obavljeno za časopis Medicine and Science, tim naučnika sakupio je uzorak od trideset četiri muškaraca koji su u treningu, a potom rasporedili tri tima da vežbaju na tri različita načina.

Nema zabušavanja: 7 pravila za efikasno vežbanje koje daje rezultate!

foto: Profimedia

Svaka grupa vežbala je sedam istih vežbi po tri puta nedeljno, ukupno osam nedelja, koristeći tegove koji su dovoljno teški da im iscrpe mišiće do dvanaestog ponavljanja. Prva grupa radila je samo jedan set vežbi, druga je vežbala po tri seta, dok je treća pet puta po treningu ponovila sve setove.

Dužina vežbi se razlikovala: trening onih koji su radili po jedan set trajao je trinaest minuta, oni koji su tri puta ponavljali završili su za četrdeset minuta, i poslednja grupa, koja je ponavljala po pet setova završila je vežbanje za nešto jače od sat vremena.

foto: Shutterstock

Nakon osam nedelja, istraživači su se iznenadili otkrićem da postoje male razlike između grupa: oni koji su radili po jedan set svih vežbi imali su iste rezultate kao oni koji su radili pet puta više od njih. Jedina razlika javila se u rastu mišićne mase; iako se svim grupama uvećala, učesnici koji su radili više od jednog ponavljanja, dobili su više mišićne mase od onih koji nisu.

Dakle, ako vam cilj nije da, na primer, uvećate zadnjicu (u tom slučaju, više ponavljaja je stvar za vas), setovi podizanja tegova od trinaest minuta nedeljeno verovatno će da vas ojačaju isto kao i treninzi od po sat vremena.

Hit vežbanje, mnogo efikasnije od klasičnih treninga: Evo šta stručnjaci savetuju!

I pored skraćenog vremena ovih vežbi, za efikasne rezultate moraćete da napregnete mišiče do tačke iscrpljenosti, odnosno, do tačke gde na kraju svakog ponavlja imate osećaj da ne možete više da uradite nijednu vežbu bez pravljenja pauze. Većina ljudi ne koristi dovoljno teške tegove kako bi se toliko napregnuli.

Iako za sada fale istraživanja koja će potvrditi ove rezultate na ženama, deluje kao da samo trinaest minuta provedenih u teretani mogu da dovedu do značajnih promena.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs