istraživanje otkrilo

Naučnici tvrde: Ako unosite manje kalorija, usporićete starenje i zadržati pamćenje!

Pojedine studija pokazale su da bi unošenje manjeg broja kalorija tokom dana moglo pozitivno da utiče na odlaganje procesa starenja

Lepi & Zdravi
Autor:
Naučnici tvrde: Ako unosite manje kalorija, usporićete starenje i zadržati pamćenje!
Foto: Profimedia

Dijete sa smanjenim brojem kalorija spečavaju uobičajen rast i pad aktivnosti preko 900 različitih gena povezanih sa starenjem i formiranjem memorijskih zapisa u mozgu, tvrde naučnici.

Naime, neurolozi sa Langon medicinskog centra u Njujorku sproveli su istraživanje nad grupom ženki miševa kojima su davali hranu koja je sadržavala 30 posto manje kalorija od hrane koje su date drugoj eksperimentalnoj grupi.

Nakon nekog vremena vršena je analiza tkiva njihovog hipokampusa, moždane oblasti koja prva strada od Alchajmerove bolesti, kako bi se utvrdilo da li su u međuvremenu nastale neke promene na genima.

foto: Profimedia

Rezultati su pokazali da restrikcija kalorija praktično zaustavlja nivoe genske ekspresije koji utiču na fenotipe vezane za starenje - kako će se miševi, ljudi i ostali sisari ponašati u starijem životnom dobu.

Ipak, potrebno je sprovesti još mnogo dodatnih istraživanja kako bi se detaljnije utvrdila uloge dijete u zaustavljanju starenja i bolesti vezanih za starenje.

Ako ništa drugo, ovo istraživanje pokazalo je da je veoma bitno čime se hranimo.

Sasvim je sigurno da se ne treba previše opterećivati time, ali ako će nešto manje ugljenohidrata na dnevoj bazi pomoći da zadržimo dobro pamćenje i u starosti, svakako vredi uzeti to u obzir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs