Izaberite pametno

AEROBIK ILI TERETANA: Evo koji trening je idealan za vaš tip građe!

Fizička aktivnost je uvejk dobro došla. Stručnjaci preporučuju praktikovanje neke barem 2 puta nedeljno

Fitnes
Autor:
Foto: Shuterstock

Pre svega, na samom početku, je važno da shvatite da je bilo koji trening efikasan samo u kombinaciji sa pravilnom ishranom.

Koje su prednosti aerobika, trčanja i odlaska u teratenu?

Aerobik se može definisati kao fizičku aktivnost srednjeg intenziteta. Ovakvi treningom se potroši dosta kalorija, ali je najlošiji izbor ako ga upoređujemo sa treningom u tertani i trčanjem.

Jedan od glavnih problema je nedovoljna prilagođenost i posvećivanje pažnje trenera svakom pojedincu u grupi, dok je drugi problem određeni limit koji može da se postigne.

Treneri se slažu da aerobik u trajanju od 60 minuta sagori oko 400 kalorija.

U dva poteza do zavodljivog izgleda: Mejkap trik za vizelno punije usne! (VIDEO)

Trčanje je odlična fizička aktivnost, ali od načina na koji se primenjuje zavisi koliko ćete kalorija da sagorite.

Dugotrajno kontinuirano trčanje je aktivnost gde je puls ispod granice anaerobnog praga odnosno ispod 170 otkucaja u minutu, siguran ali i najlošiji način za smanjenje masnog tkiva. Nakon dvadesetak minuta bićete u zoni sagorevanja masti ali će ta potrošnja biti znatno manja uz veću potrošnju vremena u odnosu na druge tipove trčanja.

HIIT trening, je zantno bolji oblik treninga. Predstavlja intervalni trening koji sadrži niz kratkotrajnih intenzivnih, odnosno brzih istrčavanja nakon kojih obavezno slede periodi aktivnog odmora odnosno ili hodanje ili sporije trčanje.

Studija koja je objavljena 2015. godine kaže da 30 minuta intervalnog HIIT treninga koji se dobro dozira može zameniti 2,5 sata trčanja kontinuiranom brzinom, u obzir je uzeta potrošnja masti, post trenažni efekat i ubrzanje metabolizma ispitanika. U svakom slučaju, trčanje povoljno utiče na niz parametara tela i može sa uspehom praktikovati kod programa redukcije telesne mase.

Spas za pluća: Napravite sami napitak koji čisti telo od nikotina!

Trening u teretani je odličan za one osobe koje žele da izgube masne naslage i izgrade mišiće, jer postoji mogućnost individualnog pristupa svakom vežbaču, pisanje adekvatnog programa vežbanja kao i kombinovanje više načina rada i trening u više zona opterećenja.

Ako je intenzitet rada srednji ili visok, treningom u teretani u kombinaciji sa kardio treningom možete potrošiti i do 1500 kalorija za 60 do 90 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...