Pravi savet

Ako slabo hodate ili uopšte ne možete da se krećete: Doktor Aleksandar tvrdi da će vas ova vežba vratiti u formu veoma brzo!

Ako vreme provodite sedeći naposlu, ili ako se oporavljate nakon operacije, srčanog ili moždanog udara, ova vežba je za vas

Fitnes
Autor:
Foto: Printscreen/ youtube/ Видео блог Доктора Шишонина

Ruski doktor Aleksandar Šišonin, specijalizovan za rad sa starijim ljudima tvrdi da vas samo jedna vežba može vrati u formu.

 

Na pitanje pacijenata kako da se brzo vrate u formu nakon moždanog udara, paralize ili slomljenog vrata, doktor Aleksandar odgovara:

 

"Prednosti kretanja u borbi protiv fizičke neaktivnosti su ogromne. Čak i nakon najtežih operacija, savremena medicina insistira na tome da pacijent ustane i da hoda.

 

Ako su vaši zglobovi zdravi, ali je kardiovaskularni sistem slab ili ste u fazi oporavka od bolesti, savetuje se Mikulinova gimnastika. Ona se izvodi tako što stanete uspravno i onda se popnete na prste, pa se spustite na pete. Tako se "klackate" dok god možete, prateći otkucaje srca. Ubrzo ćete osetiti kako vam srce radi bolje, i moći ćete veoma brzo da hodate samostalno.

 

Takođe ova vežba se preporučuje svima koji dugo sede na poslu.

 

Međutim, ako je osoba slaba u smislu da ne može da ustane, savetuju se kontrakcije mišića. Na primer, savijete levu ruku kao da dižete bućice u stvari vi ćete stegnuti šaku i privući je ramenu, zadržati 10 sekundi u tom položaju, pa opustiti. To ponavljajte više puta sa jednom pa sa drugom rukom.

 

Isto tako možete celo telo da zategnete pa opustite i sve to u ritmu otkucaja srca. 

 

Stegnite celo telo, zadržite se u tom položaju 10ak sekundi pa se opustite. To je osnovni princip borbe protiv fizičke neaktivnosti."

 

Ukoliko ste u mogućnosti da hodate, doktor Šišonin savetuje šetnju. On smatra da se sve tegobe mogu izlečiti šetnjom u intervalu od 50 minuta. Ako imate imalo snage da hodate pređite danas 1 kilometar. Sutra ćete već moći da "pregurate" dva kilometra, pa zatim da se ubrzate i td. 

 

Osnovni princip zdravog hodanja po doktoru Aleksandru Šišoninu podrazumeva: Minimum 50 minuta pešačenja dnevno i to brzinom od 5 kilometara na sat (2 koraka u sekundi).

 

Ako želite da steknete dobru kondiciju, da poboljšate zdravlje, osnažite srce, doktor predlaže čučnjeve u kombinaciji sa šetnjom. Nađite oslonac, držite se za njega i radite čučnjeve. Na taj način ćete sačuvati zglobove, a osnažićete mišiće. Preporuka ovog doktora je da svaki dan pređete 5 kilometara i da uradite ok 500 čučnjeva.

 

 

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs