Trodnevnom dijetom pojedine osobe mogu izgubiti čak do 4 kilograma (s tim da se tu prvenstveno radi o gubitku vode), ali osećaj zadovoljstva zbog brzih rezultata je veliki.
Prve varijante trodnevne dijete nastale su krajem osamdesetih, a zvale su se vojnička dijeta, mornarička dijeta, dijeta Klivlendske klinike ili jednostavno - trodnevna dijeta. Zajedničko im je samo trodnevno trajanje i obećanje gubitka od 4 do 5 ili više kilograma u tri dana. Većina varijanti uključuje konzumaciju velikih količina tunjevine i povrća i sladoled uveče, uz ispijanje bar četiri čaše vode.
Sama dijeta je energetski vrlo restriktivna i obećava relativno brz gubitak kilograma u kratkom periodu što sa sobom nosi rizik od usporavanja metabolizma i posledično vraćanje kilograma nakon što se dijeta završi.
Jedina prednost ovakvog načina ishrane je što je kratkotrajan pa neće doći do deficita vitamina i minerala.
Prvi dan
Doručak: pola grejpfruta, parče tosta, dve kašike namaza od kikirikija i kafa ili čaj (misli se na pravi čaj s kofeinom)
Večera: 100 grama bilo koje vrste mesa, šoljica zelenog graška, pola banane, manja jabuka i šoljica sladoleda od vanile
Princip zbog koga dijeta donosi vrhunske rezultate zasniva se na sniženom unosu kalorija i na ubrzanom metabolizmu koji sagovreva povećane količine masti