obratite pažnju

Oprez: Dugo sedenje može biti pogubno, evo kako da proverite da li imate sindrom mrtve zadnjice!

Znamo da dugo sedenje nije zdravo, ali da li ste znali da od sedelačkog načina života može stradati ili da kažemo "odumreti" guza

Fitnes & Nutricija
09:13h Autor:
Oprez: Dugo sedenje može biti pogubno, evo kako da proverite da li imate sindrom mrtve zadnjice!
Foto: Shutterstock

Koliko vas je do sada čula za sindrom "mrtve guze"? I mi smo se sad prvi put susreli sa ovim izrazom i iskreno smo se uplašili.

Dugo sedenje u stolici, fotelji, pred televizorom, laptopm loše utiče na naše zdravlje i stvara poteškoće određenim telovima tela.

Od previše sedenja možete skupiti takozvanu ''glutealnu amneziju'', poznatu i kao sindrom mrtve guze.

Ako želite dug život, pokrenite se: Studija pokazala koje opasnosti nosi slaba fizička spremnost!

foto: Profimedia

Sindrom se razvija kada gluteuis medius (jedan od mišića zadnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju. Još jedan razlog da što pre zaposlite ovaj mišić jer je upravo on glavni krivac za lepo oblikovanu i zategnutu guzu.

Posledice koje donosi ovaj sindrom (osim ne tako lepe guze) su bol u lumbalnom delu kičme, kukovima, kolenima, pa čak i čukljevima.

Ukoliko želite da proverite da li ne patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test tokom kojeg morate podignuti jednu nogu u vazduh.

Ako vam karlica ''upadne'' u deo gde je noga podignuta - trebalo bi da se zabrinete. To znači da je gluteus u tom delu tela slabiji.

Čučnjevi, vežbe za gluteus, šetnja, trčanje samo su neki od načina da pokrenete svoju guzu i sprečite da omiljeni deo tela postane nefunkcionalan.

Šta dugo sedenje radi vašoj zadnjici: Oštećujete i kičmu i kukove!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs