Prirodno

Stari srpski lek za celo telo: Garantuje zdravlje i vitalnost!

Svako domaćinstvo mora da ima jabukovo sirće u svojoj kuhinji. Osim što leči niz zdravstvenih problema, ono se koristi i kao eliksir za celo telo

Fitnes & Nutricija
10:54h Autor:
Stari srpski lek za celo telo: Garantuje zdravlje i vitalnost!
Foto: Profimedia

Jabukovo sirće nastaje procesom fermentacijejabuka koje ima dve faze: u prvoj se šećer pretvara u alkohol, a u drugoj fazi se daljom fermetacijom alkohola dobija sirće.

Domaće jabukovo sirće predstavlja izvor vitamina i minerala i nezamenljiv je deo svake kuhinje. Jabukovo sirće spremljeno u domaćoj varijanti sadrži mnogo više minerala, vitamina i esencijalnihaminokiselina. Bitan sastav je i kalijum koji utiče na pravilan rad mišića, creva i na pravilan rad srčanog mišića.

Da bismo napravili domaće jabukovo sirće potrebne su nam jabuke i šećer. Najbolje je ukoliko možete da dođete do neprskanih (divljih) jabuka. Na 10 kilograma ovih jabuka, stavite oko 100 grama šećera. Jabuke dobro operite pa ih sameljite sve sa korom i semenkama, dodajte im šećer i ostavite ih na tamnom mestu na temperaturi od 18 do 25 stepeni. Povremeno promešajte smesu i već nakon tri nedelje dobićete domaće jabukovo sirće. Procedite smesu u staklene flaše i konzumirajte kao dodatak jelima ili kao narodni lek.

Japanski eliksir podmlađuje žene za 20 godina: Recept koji se čuva kao blago!

Lečenje jabukovim sirćetom

Prve simptome gripa ili prehlade ublažićete ili potpuno eliminisati ako u čašu sa mlakom vodom dodate malu čašicu jabukovog sirćeta i takav napitak popijete. Po potrebi možete da dodate i nekoliko kapi propolisa. Tokom dana lagano pijuckajte ovaj napitak ili sa njim ispirajte grlo. Ovaj napitak ukloniće i uporan kašalj kod odraslih ali i kod dece.

Oni koji paze na svoju liniju svako jutro će na prazan želudac popiti čašu mlake vode sa nekoliko kašičica jabukovog sirćeta. Osim što će osvežiti dah, ubrzaće i metabolizam i na taj način telo osloboditi toksina.

Ukoliko imate problema sa holesterolom tokom dana popijte po jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta ili popijte čašu vode u kojoj ste stavili malo ovog čarobnog napitka. Već nakon mesec dana očistićete arterije i osećaćete se mnogo bolje.

Uporne bakterijske infekcije se povlače pred jabukovim sirćetom. Pred svaki obrok popijte čašu vode sa jabukovim sirćetom i regulišite i gljivične i bakterijske infekcije.

Ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2, svako veče, pred spavanje mogu da popiju dve supene kašike jabukovog sirćeta a već ujutru će primetiti kako im je nivo šećera u normali.

Oni koji muku muče sa nateklim kolenima mogu da koriste obloge od jabukovog sirćeta koje će tokom večeri da stave na koleno. Ujutro će videti da im se upala smirila, te da se mnogo lakše kreću.

Otkrivena tajna večne mladosti: Za eliksir života potrebno vam je ovih 10 sastojaka!

foto: Shutterstock

Nega jabukovim sirćetom

Naše bake i mame su jabokovo sirće koristile u službi lepote. Kosa bi dobijala neverovatan sjaj ako bi se isprala sa vodom u kojoj je razblaženo jabukovo sirće.

Umesto micelarne vode možete da koristite vodu sa jabukovim sirćetom ali i za klasično čišćenje pora lica. Primetićete da će sa vaše kože nestati tamne fleke i sve nečistoće već nakon par dana.

Da biste osvežili dah u pola litre vode razblažite čašicu jabukovog sirćeta i sa tom vodom ispirajte usta. Osim svežeg daha dobićete i dosta belje zube ali vodite računa jer sirće zna da oslabi zubnu gleđ.

Kada dođe doujeda insekata jabukovo sirće deluje kao pravi lek. Premažite ujed sa čistim jabukovim sirćetom i pustite da se prirodno osuši na koži. Neprijatnost izazvana ujedom nestaće veoma brzo.

Jabukovo sirće deluje i kao lek protiv umora. Razblaženo sa vodom i kašičicom meda, jabukovo sirće će osvežiti celi organizam.

Ovo je eliksir mladosti: Šta to popunjava, a šta briše naše bore?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs