uživaćete u napitku

Popravite mu ukus za tili čas: Uz ovih 5 saveta sok od paradajza vam neće biti gorak i kiseo!

Specifičan gorkasto-kiselkasti ukus kupovnog soka od paradajza nije svima prijatan za nepce

Fitnes & Nutricija
10:23h Autor:
Popravite mu ukus za tili čas: Uz ovih 5 saveta sok od paradajza vam neće biti gorak i kiseo!
Foto: Shutterstock

Nutricionisti će u zdravu ishranu, naročito ako želite da smršate, uvek uvrstiti običnu vodu, blago gaziranu vodu, nezaslađeni čaj, sok od limuna i sok od paradajza.

Ali, koliko god sok od paradajza bio zdrav, neki ne vole da ga piju zbog njegovog specifičnog gorkasto-kiselog ukusa, a to vredi čak i za najveće obožavatelje svežeg paradajza i supe od paradajza.

Ukusan i zdrav: Sok od paradajza pomaže u borbi protiv dijabetesa, bolesti srca i astme!

foto: Shutterstock

Kako bi sok od paradajza bio bolji, konzumirajte ga sa sledećim dodacima:

  • U soku već ima prirodnog šećera, ali mala količina dodatnog šećera može da ga učini znatno lepšim. Želite li sok od paradajza da zasladite na zdraviji način, koristite neki od prirodnih zaslađivača poput stevije.
  • Možete mu dodati i ljuti sos po sopstvenom ukusu. Ljutkasti ukus odlično će se spojiti s ukusom soka od paradajza i lepo ga začiniti. Na litru soka od koristite oko kašiku i po sosa. Možete dodati i smrvljene feferone ili biber.
  • Dodatkom drugih voćnih sokova takođe se može popraviti ukus ovog soka. Sok od jabuke, šargarepe ili grožđa biće dobar izbor. Na svaku jedinicu soka od paradajza koristite četvrtinu iste jedinice drugog voćnog soka. Isprobajte i napitak od tri sastojka koji ubrzava mršavljenje.
  • Dodajte začinsko bilje i začine u prahu kako bi sok dobio pikantan ukus. Začinite ga s prstohvatom soli,biberom, kuminom, korijanderom, čilijem ili bilo kojim drugim začinom po izboru.
  • Dodate li soku povrće poput celera i luka, dobićete napitak pun ukusa koji će vas i zasititi. U već gotov sok jednostavno stavite stabljiku celera i grickajte je dok ispijate sok.

Recept:

  • Uzmite šaku punu stabljika celera i iseckajte ih zajedno s jednim lukom i paradajzom.
  • Sve zajedno stavite u tiganj s malo vode i pustite da se krčka na srednjoj temperaturi.
  • Iscedite vodu, a povrće stavite u blender na tri minuta.
  • Procedite sok kako biste se rešili zaostalih semenki, kožice ili većih komada povrća.
  • Proceđeni sok ohladite u frižideru pre serviranja.

Specijalitet sa juga Srbije: Kuvani sok od paradajza po receptu leskovačkih domaćica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs