jedite ih što više

Otkriven ključni faktor koji sprečava starenje?! Ima ga u ovoj jefitnoj i lako dostupnoj hrani!

U nedavnoj studiji, naučnici su testirali 10 različitih flavonoida, jedinjenja koja se prirodno pojavljuju u hrani i imaju antioksidativna i protivupalna svojstva

Fitnes & Nutricija
Autor:
Otkriven ključni faktor koji sprečava starenje?! Ima ga u ovoj jefitnoj i lako dostupnoj hrani!
Foto: Shutterstock

Ključni faktor u neizbežnom procesu starenja kože poznat je kao starenje ćelija. Kada ćelije kože uđu u ovu fazu, više ne mogu da se dele, a kada se to dogodi, oslobađaju se upalni signali koji podstiču imunitet da "očisti" tu oštećenu ćeliju.

Mlado telo lako može da se izbori sa tim, ali kako starimo, naši sistemi postaju manje sposobni za to, pa dolazi do akumulacije oštećenih ćelija, što dovodi do upale niskog nivoa, a zatim raspadanja tkiva.

Naučnici su pokušali da utvrde koji bi senolitici - molekuli koji ciljaju i uništavaju "stare" ćelije - bili najefektniji u usporavanju procesa starenja. Njihovi nalazi objavljeni su u u časopisu EBioMedicine.

Jedinjenje koje usporava starenje ćelija

U nedavnoj studiji, naučnici su testirali 10 flavonoida, jedinjenja koja se prirodno pojavljuju u hrani i imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

Faktor koji sprečava starenje, bolesti i popravlja pamćenje: Samo treba da ga aktivirate na ovaj način!

foto: Shutterstock

Od svih jedinjenja koja su istraživali, najefektniji je bio fistein, koji se prirodno pojavljuje u mnogim plodovima i povrću - uključujući jabuke, jagode, luk i krastavce.

Kada su "lečili" starenje kod miševa pomoću fisteina, stručni tim je uvideo da se broj starijih ćelija smanjio, produžavajući životni vek i doprinoseći boljem zdravlju životinja.

Naučnici su dodali i je ovo samo prvi korak mnogo dužeg istraživanja, uz napomenu: "Još uvek postoje mnoga pitanja za rešavanje, uključujući, na primer, pravu dozu".

Naučnici tvrde: Ako unosite manje kalorija, usporićete starenje i zadržati pamćenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs