Istraživanja pokazala

Prirodni lek za gastroenteritis: Đumbir čini čuda za decu i odrasle!

Gastroenteritis je upala želuca i creva, a njegov najčešći uzrok su virusna ili bakterijska infekcija

Fitnes & Nutricija
Autor:
Prirodni lek za gastroenteritis: Đumbir čini čuda za decu i odrasle!
Foto: Shutterstock

Đumbir poznajemo kao egzotični začin koji se koristi u mnogim jelima, ali on je i moćno sredstvo protiv povraćanja kao posledice virusa kod dece, uzročnika gastroenteritisa čija je posledica dehidracija, a u zemljama u razvoju vrlo često i smrt deteta, kako tvrde italijanski naučnici

Rezultati kliničkih istraživanja kod dece s teškim gastroenteritisom pokazali su da đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja. Naučnici su ustanovili da su se epizode povraćanja kod dece u dobi od jedne do 10 godina s teškim gastroenteritisom smanjile za 20 posto u poređenju s grupom koja je dobijala placebo.

Ni pacijenti ni lekari nisu znali da li deca dobijaju ekstrakt đumbira u kapljicama ili placebo rastvor, jer su bili sličnog ukusa. Dr Roberto Berni Canani, profesor pedijatrije sa Univerziteta u Napulju koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi rezultati studije mogli da spase brojne dečje živote širom sveta, a pritom smanji pritisak na zdravstvene sastave.

Začin zlata vredan: Jedite đumbir svaki dan i primetićete neverovatne promene! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Gastroenteritis je upala želuca i creva, a njegov najčešći uzrok su virusna ili bakterijska infekcija. Bolest obično traje tri do pet dana. Uobičajeni simptomi su dijareja i povraćanje, a može biti praćeno i visokom temperaturom i bolovima u stomaku. Povraćanje i dijareja onemogućuju malim pacijentima oralno uzimanje hrane, tečnosti ili lekova.

Globalno, od akutnog gastroenteritisa godišnje premine 1,34 milona dece, što je gotovo 15 posto svih smrtnih ishoda u dečjoj populaciji.

Pretpostavlja se da sprečava oslobađanje hormona koji mogu dovesti do nepravilnog stezanja mišića u želucu što rezultira izavivanje povraćanja. Sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protivupalna svojstva, pospešuju rad probavnog sistema i, poput većine začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Isto tako podstiče sagorevanje masti i gubitak kilograma.

Prethodna istraživanja na trudnicama koje su imale jutarnje mučnine i na pacijentima podvrgnutima hemoterapiji pokazala su efikasnost đumbira kao sredstva protiv mučnine.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Evropskog udruženja pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i ishrane (ESPGHAN).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs