Plod pitomog bora

Čudotvorne semenke Pinjoli: Pomažu kod gojaznosti, visokog pritiska, lošeg rada creva, za negu i lepotu

Pomaže kod gojaznosti, povećanog krvnog pritiska i lošeg rada creva ali poseduje i čudotvorna svojstva u nezi kože i kose

Fitnes & Nutricija
18:04h Autor:
Čudotvorne semenke Pinjoli: Pomažu kod gojaznosti, visokog pritiska, lošeg rada creva, za negu i lepotu
Foto: Profimedia

Pinjol ili pitomi bor je zimzeleni četinar iz porodice borova. Ime je dobio po svojim plodovima, semenkama zvanim pinjoli, koje se beru iz otvorenih šišarki. Raste u predelu Sredozemlja, Turske, Libana i Portugala i ne trpi temperaturu nižu od -10 stepeni. Ovo čudesno drvo raste do 25 metara visine, dok njegovo seme može dostići veličinu i do dva centimetra. Smeđe je boje, jestivo i veoma zdravo. Ukus mu je prijatan i blag, sa smolastim mirisom na terpentin. Može se jesti sirovo poput koštunjavog voća, dok je veoma aktuelno kao začin jelima od mesa, ali i mnogobrojnim slatkišima. Bogato je hranljivim materijama, vlaknima i vitaminima A, C, D, E, a posebno mineralima kao što su kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, mangan, cink i bakar.

Ulje pinjola

Obradom semenki dobija se ulje bogato linoleinskom kiselinom koje pomaže kod problema arterioskleroze i povišenog krvnog pritiska. Osim toga, veoma uspešno se koristi kao sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja bešike, rada bubrega, čira na želucu, kao i kod kontrole telesne težine.

Za jačanje imunog sistema

Mangan u pinjolima pomaže u održavanju hormonskog balansa, dok cink podržava imuni sistem i pomaže u zarastanju rana, tako da se može konstatovati kako su odlični za jačanje imuniteta. Samo 28 grama obezbediće dnevnu potrebu ljudskog organizma za cinkom i manganom.

Ove otrovne biljke gajite u svom domu: 12 vrsta cveća koje morate odmah da bacite!

foto: Profimedia

Protiv gojaznosti

Pinjoli sadrže daleko više proteina nego drugi orašasti plodovi te mozgu šalju signal da je želudac pun i time usporava njegovo pražnjenje. Na taj način vaš organizam biće duži period sit i neće tražiti nove zalihe hrane.

Zdravlje i energija

Ove čudesne semenke odličan su međuobrok. Gvožđe kojim su obogaćene ima ključnu ulogu u pomaganju skladištenja i transporta kiseonika, dok magnezijum u njima pospešuje ćelije da proizvedu energiju potrebnu za normalan rad celog tela.

Ris Viderspun

Glumica Ris Viderspun za svoj mladalački izgled zahvalna je semenkama pinjola. Redovno ih jede i ne krije da pored svih kozmetičkih tretmana, upravo one obezbeđuju njenoj koži sve što joj je potrebno.

Ova biljka garantuje profit: Lako se gaji, a još lakše prodaje!

foto: Profimedia

Za zdraviju kožu

Pinjoli sadrže vitamin E koji štiti kožu od UV zraka. Neutralizuju slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje kolagena, suvu kožu i nastanak bora. U kombinaciji s proteinima, štite kožu od pucanja.

Kosa bez oštećenih krajeva

Dovoljno je da dnevno pojedete do 30 grama pinjola i vaša kosa biće negovana i bez ispucalih krajeva. Naime, ovaj jestivi plod četinara bogat je vitaminom E koji potpomaže stvaranje keratina, što kosu štiti od UV zraka i propadanja prilikom tretiranja.

Ubija želju za slatkišima, alkoholom i cigaretama: Biljka koju sami možete da uzgajate kod kuće!

foto: Profimedia

Salata s pinjolima i prepeličjim jajima

Sastojci:

- šargarepa - veći krastavac - 4 kuvana prepeličija jajeta - 4 rotkvice - sirće - ulje - so - 2 kašike pinjola - veza mirođije

Priprema:

U jednu manju šerpu sipajte vode i nežno spustite jaja da se skuvaju. S druge strane, u zagrejani tiganj stavite semenke pinjola i lagano ih propržite bez ulja. U međuvremenu, iseckajte šargarepu na tanke štanglice. Isto to uradite i s krastavcima dok rotkvice isecite na kolutove. Sve sjedinite i dodajte po želji sirće, ulje i so, a na kraju i seckana kuvana jaja od prepelice i pinjole. Sve ponovo promešajte i ukrasite s malo mirođije.

Čarobna biljka koju zovu ženska sreća: Rešiće vam sve muke, posebno one ljubavne! Svaka žena treba da je ima!

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs