Vredi probati

3 precizna uputstva nutricioniste: Dok trepnete, skinućete 5 kg masnih naslaga!

Poslušajte savete stručnjaka i uspećete da se oslobodite tih nekoliko kilograma viška

Fitnes & Nutricija
18:05h Autor:
3 precizna uputstva nutricioniste: Dok trepnete, skinućete 5 kg masnih naslaga!
Foto: Shutterstock

Iako dolazi zima, kada puno manje pazimo na kilograme, dobro je znati na koji način možemo da uravnotežimo ishranu.

Australijska nutricionistkinja Suzi Barel ima neke savete o tome kako izgubiti onih pet kilograma koji su vam možda viška.

Ne pravite prevelike pauze između obroka Suzi preporučuje da ograničimo vreme hranjenja, tako da prvi obrok u danu pojedemo oko 8 ili 9 sati, a zadnji oko 6 ili 7 sati uveče. To pomaže u stvaranju efekta "noćnog posta" u telu.

Kad rastegnemo obroke na dug vremenski period, to uzrokuje da naše telo skladišti više masnoća nego što bi trebalo, pa gubimo naviku da jedemo samo onda kad smo gladni.

"Ograničavanje broja sati kad svakog dana jedemo pokazalo se kao nešto što optimizuje rad hormona koji kontrolišu masti u metabolizmu, ali takođe podržava konotrolisan unos kalorija i pomaže u gubitku kilograma", napisala je.

Oružje najmršavijih: Za 90 sekundi ubrzava metabolizam i mršavljenje!

foto: Shutterstock

Najveći obrok ne treba jesti na kraju dana Kada se radi o planiranju obroka, Suzi kaže da je važno da najveći obrok ne pojedemo na kraju dana. Kada uveče pojedemo najkaloričniji obrok, veća je verovatnoća da će se te kalorije tokom noći pretvoriti u višak kilograma.

Umesto toga, Suzi preporučuje zasitan doručak ili ručak, koji će nas držati sitima do večere, kada ćemo nekoliko sati pre spavanja pojesti nešto lagano.

"Ako planirate da pojedete relativno velik i zasitan obrok za ručak, pomerićete unos kalorija, ali bićete i puno zadovoljniji. Tako je manja verovatnoća da ćete žudeti za grickalicama", rekla je nutricionista.

Kašičica ovoga dnevno i imaćete telo Venere: Za mesec dana, 5 kg manje bez napora! (RECEPT)

foto: Profimedia

Oprez sa tečnim kalorijama Preporučuje se i smanjenje grickalica, bez obzira na to da li se radi o voću i orašastim plodovima ili o keksu uz kafu. Naime, takvo "grickanje" može dodati 300-400 kalorija tokom dana.

Umesto toga se preporučuje da jedete uravnotežene obroke koji će nas držati sitima tokom sleduća tri do četiri sata, do idućeg obroka. Savetuje se i izbacivanje svih tečnih kalorija za sve one koji žele da smršaju.

"Telo ne nadoknađuje tečne kalorije, što znači da ne jedemo manje kad smo kalorije prethodno popili. One igraju važnu ulogu u nivou glukoze u našoj krvi", objašnjava nutricionista. Tako mleko i kafu, kao i čaše crnog vina možemo zameniti velikom količinom vode ili biljnog čaja.

Iako ima puno pravila o tome kako smršati, Suzi tvrdi da je jednako važno dati sebi "slobodan dan" svako malo, kako bi se izbeglo kasnije prejedanje.

Moćnije od svake dijete: Ko ovo redovno radi, mršavi kao od šale!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs